Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till myggbekämpning

Det är till ingens fördel att bekämpa mygg i Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge naturreservat med biologiska medel.

Det menar bygg- och miljöförvaltningen i Sandviken som anser att det naturliga djurlivet kan skadas.

Annons

Nedre Dalälvens utvecklings AB har sökt dispens från länsstyrelsen om att få bekämpa mygg med biologiskt bekämpningsmedel inom naturskyddade områden i Färnebofjärden och Gysinge. Nu har bygg- och miljöförvaltningens chefer i Sandvikens kommun yttrat sig i frågan och svaret blev nej till dispens.

Miljöcheferna, Ola Edström och Tommy Stenergard, anser att det inte har visats sig att bekämpning mot mygg i sådana områden skulle vara till någon fördel. I stället anser de att den biologiska bekämpningen kan skada det naturliga landskapet, vissa arter kan ha svårt att överleva. Arterna ska skyddas från människors inverkan.

De tillägger även att den besvärande myggfrågan måste få en mer långsiktig lösning än biologisk bekämpning. Det höga vattenståndet i dalälven är till största sannolikhet det stora grundproblemet och därför bör fokus ligga på att lösa det problemet och inte att sprida bekämpningsmedel.

Annons
Annons
Annons