På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Personalen var inte oaktsam

+
Läs senare

Personalen var inte klandervärt oaktsam. Den bedömningen gör chefsåklagare Patrik Säflund när fallet med treåriga Martin, som ströps till döds, nu åter läggs ner. – Det går inte att kräva 100-procentig tillsyn när barn leker på en förskolegård, säger han.

Som Arbetarbladet berättade i går väljer chefsåklagare Patrik Säflund att inte gå vidare med dödsolyckan på föräldrakooperativet Grodan i Järbo i mars 2011 då lilla Martin fastnade med hjälmen i ett träd på gården när förskolläraren var och hämtade posten.

Därmed blir det ingen prövning i domstol.

I motiveringen stöder sig Patrik Säflund på flera bedömningar som Högsta domstolen tidigare gjort i fall med brottsrubriceringen vållande till annans död.

– Högsta domstolen säger att det måste föreligga oaktsamhet som kan bedömas som klandervärd. Där spelar miljö och plats in, förklarar han.

I potentiellt farliga miljöer, som vid vatten, ställs högre krav på tillsyn. Det kan även vara i en gympasal om läraren vet att elever ska plocka ner ett handbollsmål.

– En förskola eller en gård som hör till en förskola kan dock inte i sig sägas vara farliga platser och kravet på tillsyn blir därefter.

Därför menar Patrik Säflund att personalen hade rimlig uppsikt över gården.

– Det är bara att gå till sig själv som förälder. Är man på en badplats släpper man inte sitt barn med blicken, men samma koll har man kanske inte hemma i sin trädgård.

Martins pappa Mattias Eriksson kan nu gå vidare och begära en överprövning hos Riksåklagaren.

 • Bakgrund

  Olyckan inträffade när Martin klättrade i ett träd på förskolans gård. Han fastnade med hjälmen i en gren och stryptes av remmen.

  En förundersökning om vållande till annans död har tidigare lagts ner, men efter att pappan begärde överprövning beslutade Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum att polisutredningen skulle återupptas.

  Man ville veta hur långt förskolans tillsynsansvar sträcker sig.

  Chefsåklagaren Patrik Säflund beslöt att själv att utreda det kollegan inte gjorde tillräckligt grundligt.

  Nya förhör har nu hållits men slutsatsen blir densamma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons