Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Personalen var inte oaktsam

+
Läs senare

Personalen var inte klandervärt oaktsam. Den bedömningen gör chefsåklagare Patrik Säflund när fallet med treåriga Martin, som ströps till döds, nu åter läggs ner.

– Det går inte att kräva 100-procentig tillsyn när barn leker på en förskolegård, säger han.

Som Arbetarbladet berättade i går väljer chefsåklagare Patrik Säflund att inte gå vidare med dödsolyckan på föräldrakooperativet Grodan i Järbo i mars 2011 då lilla Martin fastnade med hjälmen i ett träd på gården när förskolläraren var och hämtade posten.

Därmed blir det ingen prövning i domstol.

I motiveringen stöder sig Patrik Säflund på flera bedömningar som Högsta domstolen tidigare gjort i fall med brottsrubriceringen vållande till annans död.

– Högsta domstolen säger att det måste föreligga oaktsamhet som kan bedömas som klandervärd. Där spelar miljö och plats in, förklarar han.

I potentiellt farliga miljöer, som vid vatten, ställs högre krav på tillsyn. Det kan även vara i en gympasal om läraren vet att elever ska plocka ner ett handbollsmål.

– En förskola eller en gård som hör till en förskola kan dock inte i sig sägas vara farliga platser och kravet på tillsyn blir därefter.

Därför menar Patrik Säflund att personalen hade rimlig uppsikt över gården.

– Det är bara att gå till sig själv som förälder. Är man på en badplats släpper man inte sitt barn med blicken, men samma koll har man kanske inte hemma i sin trädgård.

Martins pappa Mattias Eriksson kan nu gå vidare och begära en överprövning hos Riksåklagaren.

Annons
Annons
Annons