Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken får friskt vatten från Årsunda

Årsundabornas avloppsvatten skickas till Sandviken för rening medan Sandvikenborna får tillgång till friskt vatten från Årsunda att ha i reserv om något händer med Öjaren.

Det blir följden av att reningsverket i Årsunda snart stängs och ersätts med ledningar in till Hedåsen.

Annons

Redan 2005 konstaterades det att reningsverket i Årsunda var i behov av en mycket omfattande upprustning för att klara sin uppgift.

– Då fick verket tydligen skrämselhicka för efter det har allting fungerat bra med godkända värden vid provtagningarna, säger Anna Holmsten, utredningschef på Sandviken Energi och blivande VA-chef.

Bättre att koncentrera

I stället för att investera mångmiljonbelopp i Årsunda har energibolaget beslutat att lägga ned reningsverket och pumpa vattnet till Hed-åsens reningsverk i centrala Sandviken.

– Vi bedömer att det är bättre att koncentrera resurserna till ett ställe.

När det ändå ska dras nya ledningar passar Sandviken Energi samtidigt på att säkerställa behovet av en reservvattentäkt för Sandviken genom att förbereda en åsvattentäkt i Årsunda med vatten, som enligt testerna, håller hög kvalitet.

I dag finns det inget vatten i reserv om det skulle inträffa exempelvis en tankbilsolycka som gör vattnet från Öjaren oanvändbart. Då är det slut på drickbart vatten i kranarna i Sandviken inom sex timmar.

– Vi är väldigt sårbara, konstaterar Anna Holmsten.

”Stora miljövinster”

En annan effekt av utbyggnaden av ledningsnätet blir att cirka 180 fastighetsägare med enskilda avlopp längs vägen mellan Sandviken och Årsunda nu får chansen att ansluta sig till det kommunala VA-nätet.

– Det finns stora miljövinster att göra för Storsjön eftersom många som bor efter den här sträckan i dag har bristfälliga anläggningar, säger Anna Holmsten.

Totalt beräknas investeringen i nya ledningar, vattenverk och pumpstation i Årsunda kosta cirka 20 miljoner kronor. Meningen är att det ska vara möjligt att stänga reningsverket i År-sunda under nästa år.

Annons
Annons
Annons