Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju anhållna för skrotstöld

/

Sex män och en kvinna sitter just nu anhållna misstänkta för kopparstölder i miljonklassen. Två av dem driver ett företag som handlar med skrot.

Det kan betyda att de omfattande stölderna av koppar är på väg att klaras upp och man kan ha hittat både tjuvar och uppköpare.

Annons

Det var i lördags som polisen stoppade en bil i Gävle med en släpkärra med koppar på. Tipset fick polisen från en privatperson. I bilen färdades två män som greps misstänkta för häleri. Ytterligare två personer greps senare, misstänkta för stöld. De fyra är bosatta i Gävle och Sandviken och är 20 och 21 år gamla.

I förhören med männen kom ytterligare namn fram på vad som allt mer framstår som en stor skrothärva och på söndagen anhölls ytterligare tre personer, två män och en kvinna bosatta i Gävle och Sandviken. Ena mannen och kvinnan driver ett företag i metallåtervinnings-branschen.

I samband med gripandet av de två första männen i lördags gjorde polisen en husrannsakan i ett förråd på Teknikparken. Där fann man koppar för miljonbelopp. Metallen, skalad och klippt i småbitar, fanns i ett antal 200-litersfat.

På söndagen gjorde polisen också en husrannsakan i Hofors.

I sommar har ett stort antal kopparstölder skett i Gävle, Sandviken och Hofors.

Särskilt hårt drabbat har det pågående bygget av ett ställverk på Fjällbergsvägen i Hofors varit. Där har koppar i form av kablar och linor och dyra verktyg stulits vid upprepade tillfällen till ett sammanlagt värde av mer än 400 000 kronor

– Vi vet inte ännu om det beslagtagna har koppling till stölderna i Hofors. Men det handlar om en stor mängd koppar, säger Börje Hjelm vid polisen i Sandviken

Förundersökningen leds av chefsåklagare Patrik Säflund som senast i dag tisdag måste besluta om de misstänkta ska begäras häktade.

– Just nu håller vi på med förhör och det är en klocka som tickar, säger han.

Vilka relationer de inblandade har till varandra och om man nu lyckats hitta hela kedjan från tjuv till uppköpare vill varken polis eller åklagare uttala sig om.

Annons
Annons
Annons