Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden trappas upp om kyrkan

/
  • ORDKRIG. En motion om likabehandling av religiösa och sekulära livsåskådningar från förre komunalrådet Stefan Hedin har lett till att Torbjörn Rönnkvist lämnar arbetarekommuns styrelse. Foto: David Holmqvist

En motion om likabehandling av religiösa och sekulära livsåskådningar har lett till ett ordkrig inom S i Sandviken.

Torbjörn Rönnkvist valde att lämna arbetare­kommunens styrelse när den ställde sig bakom texten.

– Jag är förvånad över att det blev en så känslig fråga, säger ordföranden Kerstin Almén.

Annons

Inför Socialdemokraternas partikongress 2013 ska medlemmarna i Sandviken vid ett möte i kväll ta ställning till 27 lokalt författade motioner.

En av dem, skriven av förra kommunalrådet Stefan Hedin, har lett till en oväntat upptrissad ordväxling i e-postmeddelanden som skickats runt mellan partimedlemmarna.

Hedins förslag var att sekulära livssynsorganisationer och religiösa trossamfund skall behandlas lika av staten. Den lokala partistyrelsen höll med och backade upp motionen inför kvällens medlemsmöte.

Torbjörn Rönnkvist, tung kommunpolitiker med uppdrag även inom Svenska kyrkan, tog så illa vid sig att han meddelade partikamraterna att han själv lämnar styrelsen med omedelbar verkan.

– Jag respekterar de sekulära men de accepterar inte min kristna tro. Det de är ute efter är att förminska Svenska kyrkans inflytande på samhället. Vi ska inte få vara med i krisgrupper, vi ska fråntas vigselrätt, begravningsrätt med mera. Jag har fått jättemånga privata mejl från personer som stöder mig.

Kerstin Almén, S-ordförande i Sandviken, är förvånad över att motionen väckt sådana starka reaktioner.

– Jag trodde inte det skulle vara så känsligt. Men jag hoppas ändå att Torbjörn Rönnkvist stannar kvar i styrelsen.

Kerstin Almén säger att S i Sandviken, oavsett styrelsens inställning till Stefan Hedins förslag om att exempelvis humanistiska och ateistiska organisationer ska behandlas lika som de religiösa, inte tänker nonchalera nästa års kyrkoval.

– Det finns inget sådant samband. Vi har tre viktiga val framför oss och vi tar absolut kyrkovalet på största allvar.

Annons
Annons
Annons