Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är paraidrotten samlat på ett ställe – hallen vid Vallbacksskolan är ett lyft för Heros hjältar

Cecilia Bostrand sätter sig till rätta i elstolen, spänner remmarna och drar i väg. Hon jagar bollen i 14 kilometer i timmen. Det kan låta lite men i det begränsade utrymmet blir farten enorm. Start, stopp, passningar och mål.

Annons

– Jag hade nog spelat vanlig hockey om jag inte suttit här, säger hon lite blygsamt.

Det är träningskväll i Vallbacksskolans Idrottshall. Korpföreningen Heros sektion för elhockey har fem deltagare på plats. Totalt finns 13 spelare i truppen. Johanna Mårtensson bor i Söderhamn men åker gladeligen 18 mil för att få vara med.

Vid match består varje lag av tre spelare, en fungerar både som utespelare och målvakt och täcker den låga och breda målburen. Nyligen skickade Heros två lag till Göteborg för spel i El-svenskan och El-it som divisionerna fyndigt kallas. Förra helgen gick färden till Sundsvall för ett promotionsbesök. Träningspasset avbryts och spelarna informeras om att Heros tilldelats European Disability Award för sitt sätt att sprida elhockey i Sverige. En ny utmärkelse att placera i det redan trånga prisskåpet vid entrén.

Fem av Heros tretton elhockeyspelare, från vänster Victoria Beckman, Fredrik Sundin, Joel Ekström, Cecilia Bostrand och Isabelle Beckman.

– Det handlar om glädje, fostran, gemenskap och inte minst tävlingsnerver. Det är samma känslor här, både gråt och skratt, som i den vanliga idrottsvärlden, säger Christer Ringh, kanslist hos Heros.

För drygt ett år sedan samlades ­paraidrotten i Gävle på ett ställe när Vallbacksskolans Idrottshall stod färdig. Dittills var verksamheten spridd på åtta anläggningar. Hallen har kostat 39 miljoner kronor att bygga och är unik i sin anpassning för funktionshindrade. Allt är överdimensionerat, det finns handikappliftar i de fyra omklädningsrummens duschutrymmen, snabbgående hiss underlättar passage till andra våningen och åtta brandceller har byggts i stället för normalt en.

Fredrik Sundin och Joel Ekström i aktion.

– Dessutom har vi fått en ordentlig port här i markplanet för snabb evakuering om det skulle uppstå ett tillbud. Vid tävling kan här finnas 30-40 elstolar och då blir det trångt om alla ska ta sig ut samtidigt, säger Christer Ringh.

Han är ett enda solsken när han går runt och visar faciliteterna i idrottshallen. Här är det aktivitet sju dagar i veckan från morgon till kväll. Högstadieeleverna använder hallen dagtid, sedan tar Heros med sina 400 medlemmar över.

Föreningen samlar aktiva med fysiska, psykiska och intellektuella funktionsnedsättningar samt synskadade.

På programmet bedrivs även innebandy, fotboll, bordtennis, gymnastik, styrketräning och boccia, det senare i samarbete med Gävle Handikappades Idrottsförening.

Breda bänkar och lägre klädhängare i omklädningsrummen.

– Vi började uppvakta Gävle kommun 2013 och fick omedelbart gehör. Det har varit total lyhördhet från kommunens sida för att förverkliga det här projektet, säger Christer Ringh och fortsätter:

– Isolering är ju ett allmänt problem som blir ännu tydligare för funktionsnedsatta och särskilt om det dessutom också handlar om idrott. Men de unga är våra bästa språkrör.

Elhockeyn sticker ut hos Heros. Christer Ringh vill gärna att fler ska prova på, men precis som på is är kanske inte alla lämpade. Det går undan och är tufft. Elhockeyn har danskt ursprung och har sedan spridits runt världen. Varje stol kostar 102 000 kronor. Heros har tolv. En tung utgift är resorna till de olika cuperna.

– Det kostade oss 50 000 kronor att skicka två lag till Göteborg, men det är det värt. Behållningen för alla är ju att komma i väg och mäta sina krafter med andra. I maj ska vi delta i Challenge Cup i Oslo, säger Christer Ringh.

andikapphissar finns att tillgå för varje duschutrymme.

Joel Ekström är tidigt på plats. Han missar sällan något av veckans två träningspass. Han gillar Brynäs och brukar ofta heja fram sitt favoritlag i Gavlerinken.

– Att få göra det här betyder mycket för mig, säger han och ler.

– Det är skilda världar men samma intresse, säger Christer Ringh.

Ett enda lätt tryck krävs för att vattnet ska rinna.
Varje elhockeystol kostar 102 000 kronor.
Vallbacksskolans Idrottshall på Brunnsgatan stod färdig i september 2016. En unik anläggning tack vare sin handikappanpassning.
Full aktivitet varje kväll – och på helgerna.Priset för Heros arbete för att sprida elhockey i Sverige.

Annons
Annons
Annons