Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är alla nominerade till Local Heroes – rösta på din favorit i "Årets låt"

För nionde året i rad ska Arbetarbladet utse den bästa lokala musiken. I år ska sex priser delas ut utspridda över tre Local Heroes-torsdagar på CC-puben i Gävle – 15 och 22 februari samt 1 mars.
I "Årets låt" kan Arbetarbladets läsare vara med och bestämma – resten av kategorierna avgörs av en meriterad jury vi berättar mer om inom kort.

Annons

Årets akt:

Christopher Andersson Bång

Efter ett tio år långt uppehåll släppte Torsåkersbon Christopher Andersson Bång sitt tredje soloalbum "Inte inatt". Ett efterlängtat återseende av vissångaren och nu säger han att han har ett album ytterligare klart – efter att ha lyssnat på "Inte inatt" så är det lätt att se framemot nästa.

Spotify-länk

Christopher Andersson Bång. Foto: Pelle Alla Grosso.

Anna Frank

Under 2017 släppte Anna Frank EP:n "Heartstrings", en melankolisk och dansant synthdröm med potentiella hits som "Young" och "Nothing". Men frågan är om inte det inte är liveframträdandena som gör att Anna Frank nomineras till "Årets akt", spelningen på showcasefestivalen Gefle Gas var en av årets höjdpunkter på Gästriklands scener.

Spotify-länk

Apocalypse Orchestra

Det är inte som om Apocalypse Orchestra slagit ner som en bomb i år med sin medeltida metal. Folk med koll har sett bandet som spännande några år nu. Med det sagt – 2017 blev ändå året då Apocalypse Orchestra tog ett ordentligt kliv mot internationellt metal-kändisskap, kanske särskilt med Youtube-succén "The garden of earthly delights" men också med albumet "The End Is Nigh".

Spotify-länk

Apocalypse Orchestra. Foto: Therés Stephansdotter Björk.

Frida Scar

Frida Scar är en av Local Heroes mer frekventa pristagare på senare år – och då har hon inte släppt några fullängdare. Det har hon gjort 2017 med "Striden" och med den fortsätter hon att sätta Gästrikland (och Göteborg) på svenska hip hop-kartan.

Spotify-länk

Frida Scar. Foto: Nanna Amoruso Kokko.

Liondub

Gävle/Sandviken/Uppsala-bandet Liondub släppte en liten kulturgärning under 2017 med sin Cornelishyllning "Liondub går Cornelis". Efterlängtat tycker många, bandets spelningar med Cornelis-material har varit populära i ett antal år redan.

Spotify-länk

Liondub. Foto: Pressbild.

Fami

Fami är ett relativt färskt band men med allt annat än nybörjare till medlemmar. Markus och Michaela Odby känner säkert många igen från Johnny Cash-tributebandet Cash Is King till exempel. Famis mix av country, pop, rock och familjär stämning har all potential att nå långt.

Fami. Foto: Frank Werle.

Spotify-länk

Årets nykomling:

Mondegreen

Ett av Gävles mest lovande unga band – och utan tvekan det flitigaste på livescenerna just nu, utan att de ens släppt någon låt officiellt. Det räcker att kolla ett Youtube-klipp för att förstå varför Mondegreen blivit friskt bokade under sitt första år som band. Bandet vann även tävlingen "Livekarusellen" lokalt.

Youtube-länk

Mondegreen. Foto: Pressbild.

Sabina Jay

Sabina Jarrar har släppt två låtar, "Till döden" och "Fastnat" – men det räcker. Det behövs inte många sekunder musik för att inse att hon är helt rätt i tiden med sitt sound och att hon har potential att bli nästa stjärna från "a small town called Gävle" som hon beskriver det själv på sin Facebook-sida.

Spotify-länk

Sabina

Different Cups

Sandvikenbaserade Different Cups är kanske inte några nykomlingar i ordets rätta bemärkelse men 2017 var årets de på allvar började göra väsen av sig med sin svängiga americana. I somras segrade de i P4 Nästa och har nu ännu en chans till en utmärkelse.

Spotify-länk

Different Cups. Foto: Erik Larsson.

Guiltbearer

Gävle har länge varit förärade med en alldeles lysande hardcore- och punkscen. Guiltbearer är det senaste tillskottet. EP:n "Faithless" har fyra spår av yppersta klass som lovar mycket inför framtiden.

Spotify-länk

Guiltbearer. Foto: Jennika Ojala.

Årets arrangör:

Roger Westblom, Ön

Arrangörsveteranen Roger Westblom håller sommaridyllen Ön vid Hedesunda vid liv. I 35 år har han ordnat festerna där. Nu när han nått pensionsåldern har han gjort tvärtemot vad de flesta skulle ha gjort – och trappat upp sin gärning som nöjesfixare.

Roger Westblom.

Lamour

Skivbolaget och arrangören Lamour med eldsjälen Viktor Zeidner fortsätter att vara en viktig aktör för att upprätthålla en alternativ scen i Gävle. I år bland annat med satsningen "Klubbfolk" tillsammans med Folkteatern som förgyllde söndagarna med världens alla toner under hösten och vintern.

Lamour. Foto: Pressbild.

Backbeatbolaget

Hip hop, hardcore, magic-kvällar, klotter, annan konst och prestigebokningar som Avantgardet och INVSN. Backbeatbolaget och deras eget lilla Kulturcentrum Kungen fortsätter vara en makalöst viktig aktör som främjar det lite smalare.

Backbeatbolaget med Kungen-loggan. Foto: Pressbild.

Gefle Hårdrocksklubb

Det vore skevt att bortse från Gefle Hårdrocksklubb som i år firade 5 år som ideell förening. Så gott som varenda vecka ser GHK till att Gävleborna kan gå och se något riktigt bra i genren i Harrys källare. Hårdrocksälskande Gävlebor kan känna sig lyckligt lottade.

Gefle Hårdrocksklubb.

Årets album:

Simian Ghost - "Simian Ghost"

Att Simian Ghost med Sebastian Arnström i spetsen når långt utanför Sveriges gränser med sin musik är sen gammalt. Det senaste av fyra fullängdare blev kanske bandets hittills mest hyllade här hemma dock med kanonbetyg i bland annat DN och Gaffa.

Spotify-länk

Frida Scar - "Striden"

Läs motivering under "Årets akt".

Spotify-länk

Claesons - "V.V.V.V.V."

Victor Claeson, känd från The Entire Cast (Tidigare No Coda), har jobbat på sitt solosläpp i tio år. Med hjälp av lokala skivbolaget Lamour släpptes det äntligen under 2017. "V.V.V.V.V." är uppfriskande fri från traditionella popstrukturer men lyckas ändå vara medryckande.

Spotify-länk

Apocalypse Orchestra - "The end is nigh"

Läs motivering under "Årets akt".

Spotify-länk

Årets låt:

Låt 1: Apocalypse Orchestra - "The garden of earthly delights"

LYSSNA

Låt 2: Ulf Nilsson & Linda Varg - "Sing me a lullaby"

LYSSNA

Låt 3: Frida Scar - "Tillsammans gatan ner" feat. Jens Lekman

LYSSNA

Låt 4: Simian Ghost - "Stop moving"

LYSSNA

För att rösta gör så här:

SMS:a ABLÅT (mellanslag) och ditt val, samt ditt namn och adress, till 72072.

Ex: ABLÅT 1

Det kostar 10 kr att rösta. Fram till söndag 4 februari kan du rösta.

Årets Local Hero (Hederspriset):

Arbetarbladet utser.

LÄS MER:

Så blir nya Local Heroes: "Vi går tillbaka till rötterna"

Insändare och svar: Local Heroes: "Vill ni inte ta den lokala musiken på allvar?"

Annons
Annons