Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fika-Fredrik i Hofors vill sprida glädje med sina bakverk

Fredrik Nylén och sambon Emil tröttnade på Stockholm och flyttade till Hofors, där Fredrik är uppväxt. För tre år sedan kom han tvåa i programmet Hela Sverige bakar och nu fylls den gamla Baptistkyrkan av en doft av nybakat.

Annons

I den stora grå gamla Baptistkyrkan i Hofors bor Fredrik Nylén med sambon Emil. De flyttade in i januari i år och stormtrivs.

– Det är jättefint här och vi trivs så bra i Hofors, säger Fredrik.

Fredrik Nylén är uppväxt i Hofors och blev känd som "Fika-Fredrik" med hela svenska folket när han var med i Hela Sverige bakar under 2013. Efter det har han fortsatt att driva sin blogg på tidningen Hembakats hemsida och även frilansat en del. Nu släpper han dessutom en bok, "Fredriks fika".

– Det är verkligen en dröm jag har haft sedan jag var liten. Äntligen släpps "Fredriks fika" i bokform. Det är en blandning av gamla familjerecept och nya påhitt, säger han.

Det är högt i tak i den gamla kyrkan och det ekar lite när man kommer in. I köket sprakar brasan, som Fredrik precis har tänt. Men det är inte bara för att det är kallt eller för att skapa mysig stämning.

– Jag är lite töntig så där och brukar göra det för att degen ska jäsa bra, säger han och skrattar.

I dag har han förberett en bulldeg, för att baka kanelsnurror.

– Det behövs på hösten. Man behöver lite mer energi och goda bullar, säger Fredrik Nylén och tar fram sakerna han behöver.

Intresset för att baka har alltid funnits där. Han är uppväxt i Hofors och har haft många personer runt omkring sig som har tyckt om att baka.

– Det är mormor, gammelmormor och mamma. Det bakades jättemycket hemma och vi fikade tillsammans. Jag har alltid tyckt om att vara med i köket och röra och framför allt smaka, säger han och ler.

Han börjar med att knåda och kavla ut degen. Förutom mycket smör, kademumma och kanel har Fredrik Nylén också en speciell ingrediens när han bakar bullar, ströbröd.

– I fyllningen har jag lite ströbröd för att den ska hålla fast i själva bullen. Det tycker jag är ett bra tips, säger han.

När Fredrik Nylén bakar så spelar det ingen roll vad det är. Han tycker om att baka allt möjligt och har ett litet motto när det gäller bakning.

– Går det att baka så bakar jag det. Så enkelt är det, säger han.

Han brer på en blandning av smör, kardemumma och kanel på bulldegen och viker den dubbel, för att sedan skära remsor, som han snurrar. Det går mycket snabbt och han är fingerfärdig när han gör sina kanelsnurror.

Jämna fina kanelsnurror ligger på plåten.

– Jag älskar att göra saker med händerna, forma, smaksätta och vara kreativ, säger han.

Fredrik Nylén tycker även om att fota sina bakverk till sin blogg och han har tagit de bilder som är med i boken.

När bullarna är färdiga på plåten är det dags att pensla dem med ett ägg och sedan dekorera med pärlsocker. När Fredrik bakar ser allting så lätt ut. Han har ett leende på läpparna hela tiden och det märks att han älskar det han håller på med.

De nygräddade kanelsnurrorna doftar underbart och Fredrik lägger dem på ett galler för att de ska svalna.

– Vad härligt! utbrister han. Jag ska nog skänka några till ålderdomshemmet här i Hofors, det brukar jag göra, och mina grannar förstås. Det brukar blir så, eftersom jag bakar så mycket och det är ofta uppskattat.

Fredriks bästa bullbakstips

Använd fet mjölk (treprocentig)

Snåla inte med smör eller kanel

Ha i kardemumma, för att få bra smak på bullarna

Ha ströbröd i fyllningen

Fredrik Nylén släpper en bakbok

Fredriks recept på Kanelsnurror

Ingredienser:

5 dl mjölk

50 g jäst

1,5 dl strösocker

13-14 dl vetemjöl

2 tsk nystött kardemumma

1 tsk salt

150 g rumsvarmt smör

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1 dl socker

2 msk kanel

1 msk ströbröd

Pensling:

Ägg

Pärlsocker

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke.

2. Ljumma mjölken till 30-35 grader, hellre lite kallare änför varmt och låta degen ta lite extratid på sig istället.

3. Häll över mjölken och rör tills jästen löst upp sig.Tillsätt smör, socker, kardemumma och salt.

4. Tillsätt nästan allt mjöl, spar lite till utbakningen.Arbeta degen tills den släpper från kanterna på bunken.

5. Låt degen jäsa 30-40 minuter

6. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.

7. Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen jämt över hela. Vik ihop degen längs långsidan.

8. Skär ca 1,5 cm breda remsor av degen och snurra till en snurra och lägg änden under. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.

9. Täck plåtarna med bakdukar och låt jäsa 30-40 minuter.Sätt ugnen på 225 grader.

10. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

11. Baka på 225 grader i ca 8-10 minuter.

12. Låt bullarna svalna på ett galler

Annons
Annons