Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften kostar!

Annons

Kärnkraften bär inte sina egna kostnader. Det gäller både avfallshanteringen som kostnaden vid e v olyckor.
I Sverige är kärnreaktorägare idag bara skadeståndsansvariga upp till 12 miljarder kronor, en bråkdel av vad saneringen efter en kärnkraftsolycka kostar. Exempelvis har kostnaderna för olyckan i Fukushima beräknats uppgå till över 1000 miljarder kronor. Går reaktorerna som de ska är det privata bolag som kammar hem vinsten, men vid en olycka är det staten (skattebetalarna). som måste betala.
Den svenska regeringen har flertalet gånger sagt att kärnkraften inte ska subventioneras men hur är det i verkligheten? Nyligen skulle en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten, Kärnavfallsfonden och Riksgälden om kostnaderna för kärnfallet ha publicerats. Rapporten skulle visa att kärnavfallsfonden saknar 30-40 miljarder kronor men samma dag som publiceringen skulle ske beslutade regeringen att skjuta offentliggörandet ett år i framtiden. Mycket anmärkningsvärt!
Att täcka upp för de pengar som saknas skulle innebära att kärnkraftbolagen skulle betala 6 öre per kilowattimme istället för dagens 2 öre per kilowattimme.
Att kärnkraften är billig är en myt och regeringen vågar tydligen inte visa resultat som visar vilka kostnader kärnkraften borde ha. Sanningen skulle antagligen leda till att ingen skulle våga investera i kärnkraft eller till att regeringen tvingades erkänna att den subventioner kärnkraft.
Naturskyddsföreningen släpper i början av juni en rapport som visar hur Sverige med satsningar på energieffektiviseringar och förnybara energikällord kan nå ett 100% förnybart elsystem till 2030.
Per-Olof Erickson
Ordförande
Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län

Annons
Annons
Annons