Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avklätt om ett liv som strippa streaptease

/

Annons

I veckorna bodde hon i Stockholm och försökte försörja sig som frilansande journalist. På helgerna reste hon till Göteborg där hon arbetade som strippa. Det som började som en dagbok har blivit en självbiografisk roman.

Tillvaron som frilansjournalist var hård. En vän till henne arbetade redan med striptease och Annelie Babitz, som ser nakenhet som något naturligt och tycker om att dansa, såg möjligheten att tjäna pengar.

Debutromanen ”Bakom den nakna huden: en berättelse om avklädning” har hon skrivit på i drygt fem år. Den började som en dagbok där hon bearbetade det hon varit med om på klubben, men även andra saker som hände i hennes liv under den perioden.

– När man är inne i sådan historia vill man inte sluta. Men det blir ingen uppföljare. Det är en väldigt vibrerande, levande miljö, men det blir destruktivt i längden.

Romanen är en berättelse om stripteasevärlden men också om den starka gemenskapen mellan kvinnorna som arbetar på klubben. Annelie Babitz vill berätta hur gästerna beter sig och ser på kvinnorna där, men också hur kvinnorna ser på gästerna. Genom hela boken löper en parallellhistoria om Kim, den man som då var hennes kärlek och som hon hade ett destruktivt förhållande med.

– Samhället ser striptease som något fult och äckligt. Om man skulle tända upp i en sådan lokal och prata med alla och se vad de gör annars så skulle det kanske inte vara lika intressant längre. Förutsättningen för striptease är att patriarkatet tror att tjejerna är knarkare och horor som finns där för att bli exploaterade. Om man visar att hon går på läkarlinjen, och hon pluggar till jurist ... aouch!

Hur länge Annelie Babitz arbetade på klubben vill hon inte berätta. Men under en period kombinerade hon jobbet som journalist på en tidningsredaktion i veckorna med jobbet på strippklubben under helgerna. Hon ångrar inte sin tid på klubben och menar att hon fått med sig ovärderlig kunskap därifrån, inte minst vad gäller att läsa av människor. Men även om hon trivdes med gemenskapen så bestämde hon sig efter en tid för att sluta.

– Jag slutade när jag kände att jag inte längre intresserade mig för människorna där. Det var ett tungrott feministiskt projekt. Mot slutet höll jag feministiska brandtal för var och varannan gäst.

Sally Henriksson/TT Spektra

Annons
Annons
Annons