Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En flumfaktor som förskräcker

/

Hälsingemusikern Östen ”med Resten” Eriksson har sedan barnsben varit intresserad av andliga frågor och religion, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Nu ger han ut en roman om bokmärkesänglar. Det är djupt, jo, jösses. I klass med frälsningssången Barnatro.

Men Erikssons skildring av en allmänt viljelös och alldaglig man är i och för sig rätt fin. 35-åriga ungkarlen Robert bor kvar i sin hemstad Hudiksvall, han jobbar som tryckare, festar skallen av sig emellanåt och har inte alltför välfyllt i kylskåpet. Livet rullar på. Det blev som det blev. Blev det inte mer?

Vändningen kommer när en ovanligt bakfull Robert klarar sig mirakulöst från att bli påkörd av en bil. Någon/något lyfter honom som en vante strax innan kraschen. Robert har en skyddsängel visar det sig. Vingar och gloria och köret. Han får till och med en demonstrationstur à la Stålmannen.

Efter händelsen blir Robert fundersam. Sitter på storstenen i skogen och filosoferar. Börjar så smått ta ansvar för sig själv och sina medmänniskor. Han har mött något större, som ger livet mening. Änglar finns, frälsningen fullbordad så att säga. En riktig söndagsskolesaga.

Ja, vi fattar att det hela ska läsas bildligt. Men flumfaktorn förskräcker. Roberts konversationer med änglamannen Mikael är – helvetiska och det var säkert inte meningen.

New age-författarkollegan Agneta Sjödin, också från Hudiksvall, tackas i efterordet. I samma trakter säljs tavlor med skyddsänglar, som en konstnär målar på beställning. Samma överjordiska trams.

Den okomplicerade vardagscharmen kan jag däremot köpa. Romandebutanten Östen Eriksson beskriver stilla naturupplevelser och berättelsen ackompanjeras av gamla svensktoppsdängor. Robban är en snubbe vilken som helst och inget neurotiskt vrak som ska analyseras. Han nynnar på låtarna som hans farsa gillade. Gunnar Wiklund, Anna-Lena Löfgren. Solen lyser över en småstadsmiljö där det är närmast lag på att köpa en bamse med bröd i Möljenkiosken efter fredagskrogen och fika på Dackås på lördag. Om inte annat har nostalgin fått sin skyddsängel.

Annons
Annons
Annons