Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Texter som inte skapats av navelludd

/

Maria Mårsell från Gävle har någonting nytt att presentera på Bokmässan. En litteraturtidskrift som ska ge en röst åt den svenska kvalitetslitteraturen. Vi träffar henne under några hektiska dygn mitt i Bokmässedjungeln.

Annons

Allt gick förbluffande snabbt. När Maria Mårsell fick ett mejl från vännen Ida Therén om att de borde ge ut en litterär tidskrift svarade hon ja direkt. Ida Therén skickade sin fråga från New York Public Library, Maria Mårsell satt på en bar i Köpenhamn.

– Men jag vill vara noga med att påpeka att det var när jag precis skulle beställa in första ölen, så det var ingen fyllegrej, säger hon med ett skratt.

Ett drygt halvår från idé till färdig tidskrift. Så fort går det inte när de stora förlagselefanterna ska snyta ur sig någonting nytt.

– Vi är bara två stycken och det är därför som det har kunnat gå så snabbt. Vi är bara två som ska bestämma oss.

Anledningen till att de vill ge ut Const Literary (P)review är att de vill ge ett forum till skribenter som har svårt att få ut sina texter annars. Men det är inte bara opublicerade författare och unga begåvningar som tar plats i premiärnumret. Även kända författare som Helena Granström och Malte Persson samsas med mer okända begåvningar som Tove Folkesson, Daniél Lindström och Karolina Stenström. Poesi blandas med prosa och kryddas med konst, bland annat ett fantastiskt omslag av Sara-Vide Ericson.

Titelns (P)review kommer av att alla texterna har översatts till engelska, som ett sätt att sprida svensk kvalitetslitteratur till andra länder.

– Vi har så mycket bra svensk litteratur som aldrig översätts. Det är mest deckare som man ser utomlands. Nu när Sverige ses som lite hett i världen finns det dessutom ett stort intresse. Vi har redan kunnat sälja tidskriften i Berlin.

Maria Mårsell gick i gymnasiet på Vasaskolan i Gävle, och till översättningen tog hon sin före detta lärare Jan Teeland och hennes son Sam till hjälp.

Dagen före vår intervju i ett lite lugnare hörn av Bokmässan, ser jag Maria Mårsell och Ida Therén mitt i smeten presentera tidskriften i Aftonbladets monter i en intervju med kulturskribenten Natalia Kazmierska.

De är nöjda med responsen som de har fått på Bokmässan.

– Jag tror att vi har fått mycket publicitet eftersom vi själva har gett ut tidskriften för egna pengar utan något stort förlag i ryggen.

En inspirationskälla hittade de i brittiska Granta, men efter att de hade rullat igång sitt projekt kom nyheten om att en svensk utgivning av Granta planeras.

– Först tänkte vi: Nej, ni snor vår idé! Men vi tänkte också att det är kul att Granta kommer till Sverige och jag tror att vi över huvud taget kommer att få se fler litteraturtidskrifter. När litteraturbevakningen i dagspress skärs ner finns det en lucka som kan fyllas av tidskrifter.

Någonting som de vill hjälpa till att förändra är navelskåderiet inom svensk litteratur. Const Literary (P)review vill publicera texter som inte har skapats av navelludd.

– I svensk litteratur är det mycket jag-fokusering och den semisjälvbiografiska litteraturen har stort utrymme. Vi vill gärna publicera texter som har större perspektiv, som handlar om andra delar av världen och som säger någonting om samhället också.

Den ambitionen till trots så har första numret uppmärksammats för en jag-stark text av Lidija Praizovic om inre konflikter på Biskops-Arnös skrivarlinje. Det är en text om klass och klyftor där textens författare med arbetar- och invandrarbakgrund kommer i konflikt med kulturelitens ungar som läser vid skrivarlinjen.

Men Maria Mårsell menar att det är en text som har just den samhällsförankring som de efterlyser.

Är det bra att hennes text ger tidskriften uppmärksamhet eller är ni rädda att den skymmer övriga bidrag?

– Ja, det kanske finns en risk att hennes text skymmer övriga, men alla texterna är starka. Men så är det – när någonting blir skandal så lyfts det fram.

Nästa nummer av tidskriften kommer förhoppningsvis till nästa års Bokmässa.

Annons
Annons
Annons