Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En perfekt vinnare

/

Annons

Barnbokskonstnären Lena Sjöberg får Gunvor Göranssons kulturpris i år.

Det valet gillar jag skarpt.

Varje ny bok av Lena Sjöberg är en helhetsupplevelse. Hennes känsla för form och tilltal är perfekt. Naturligt perfekt, som det tycks. Men arbetat bakom lär knappast vara någon rosdans.

”Jag beundrar dom som fyller sina skissblock med snygga bilder, och som inte ger upp efter fyra sidor som jag gör när jag råkat kludda till det för mycket”.

Säger Lena Sjöberg, tillfrågad om vardagsslitet i förlaget Rabén & Sjögrens nyutkomna jubileumsmagasin. Hon är numera en av förlagets främsta illustratörer, som stolt visas upp.

Rötterna finns i Sandviken. Lena Sjöberg är född 1970, gick Bessemergymnasiet, Konstskolan i Gävle och vidare till Konstfack. Bor i dag i smålandsbyn Mörtfors.

Gunvor Göranssons kulturstiftelses stora kulturpris delas ut till ”bemärkta kulturarbetare med anknytning tlll Gästrikland”.

Det satt verkligen rätt i år. När Lena Sjöberg nyligen kommit med den förnämligt finurliga småbarnsboken ”Vad har du bakom ryggen?”.

Eller kanske var det sannerligen på tiden? Lena Sjöberg tillhör den utvalda skara svenskar som varit Augustprisnominerade. Det hände med ”Tänk om” 2010.

Juryn bakom det göranssonska priset berömmer hennes mångsidighet – som både bildkonstnär, illustratör och barnboksförfattare.

”Man tar emot, njuter och blir glad av Lena Sjöbergs konstnärlighet”, sägs bland annat i prismotiveringen.

”Tänk om” hyllas av juryn för lyriskt utformad text, dekorativ inramning, vackra, spännande och detaljrika bilder.

Det är lätt att instämma.

Även om jag själv är ännu mer imponerad av de kongeniala illustrationer som Lena Sjöberg gjorde till en nyutgåva av folksageklassikern ”Törnrosa” 2009. Taggiga, lite kurbitskurviga, icke prinsessöta!

Allra högst sätter jag tveklöst den sorgeliga vuxenballaden om ”Ingamaj”, ett litet mirakel där bilderna ha karaktären av gamla träsnitt. Utgiven på eget förlag i vintras.

Det nobla göranssonska kulturpriset går löst på 50 000 kronor. Delas ut, traditionsenligt, vid en ceremoni i Högbo kyrka. I år måndag 20 augusti. Då medverkar även stipendiaterna 2012 – Tuckers lilla kapell, Stig Sjödinsällskapet, musikerna Anders Ericsson, fiol, Göran Persson, dragspel och Ghazwan Numan, viola.

Bland tidigare mottagare av Gunvor Göranssons kulturstiftelses kulturpris finns Bernt-Olov Andersson, Eigil och Carolina Thorell, Anna Jörgensdotter och Lina Erkelius.

Nästa barnbok av Lena Sjöberg är planerad att komma ut i februari 2013 och heter ”Cirkusloppor på luffen”.

”Mina skisser kan vara ganska ruffa, ofta ser jag dem som nedkrafsade kom-ihåg-anteckningar. Jag skriver ofta på och omkring skisserna; ledord och stämningsord blandas med påbörjade inköpslistor och viktiga telefonnummer”, klagar hon.

Men slutresultatet, det vet vi, klickar självklart, perfekt.

Annons
Annons
Annons