Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Få e-böcker tillgängliga på biblioteken

/

Att låna nya e-böcker på biblioteken kan bli svårt – bara en fjärdedel av de mest sålda böckerna finns tillgängliga. Det visar Svensk Bokhandel, som har gjort en genomgång av topplistan för april månad. Av 19 titlar var bara fem tillgängliga för lån som e-bok.

Elva av titlarna ansågs av biblioteket vara för dyra för att låna ut, eftersom de var prissatta över bibliotekets maxgräns på 20 kronor per lån. Det rör främst böcker som har kommit ut i år, till exempel "Häxan" av Camilla Läckberg och "Doften av en man" av Agneta Pleijel.

Många förlag prissätter högre de första månaderna, för att skydda försäljningen i bokhandeln. Men hur lång tid man behåller det högre priset varierar. Bonniers har en riktlinje på sex månader medan Norstedts väntar längre.

– Flera av de stora förlagen ligger ganska högt i pris medan de lite mindre förlagen, till exempel Brombergs och Weyler, tydligen gärna ser att deras böcker lånas ut, säger Anna Lindqvist, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek, till Svensk Bokhandel. (TT)

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons