Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får Nobelpriset i litteratur

/

Årets Nobelpris i litteratur går till den kinesiske författaren Mo Yan.

Annons

Mo Yan får årets Nobelpris i litteratur. Under traditionsenliga former tillkännagavs mottagaren av världens mest prestigefyllda litterära pris i Börshuset i Stockholm. Strax efter klockan ett bröts den spända tystnaden i börssalen. Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund öppnade dörren till sekreterarrummet för att inför ett stort pressuppbåd läsa upp namnet på årets litteraturpristagare. Svenska Akademien skriver i sin motivering att Mo Yan "med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid".

Förra året möttes beskedet att den svenska poeten Tomas Tranströmer fått Nobelpriset med ett nästan tumultartat jubel. Mo Yan blir den 109:e författaren som mottar priset.

Bara 12 av pristagarna har varit kvinnor.

Priset delas ut vid en ceremoni i Stockholms stadshus på Nobeldagen den 10 december. Värdet av Nobelpriset uppgår i år till åtta miljoner kronor.

Mo Yan är född 1955 och uppvuxen i Gaomi i Shandongprovinsen i nordöstra Kina, skriver Akademien. Hans första novell publicerades i en litteraturtidskrift 1981 och genombrottet kom några år senare, 1986, med kortromanen Touming de hong luobo.

På svenska av Mo Yan finns böckerna Det röda fältet, Vitlöksballaderna, och Ximen Nao och hans sju liv, i översättning: Anna Gustafsson Chen. Alla har utgivits av Tranan förlag.

TT

Annons
Annons
Annons