Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvånansvärt och färgglatt

/

Över en stor, lite sladdrig bomullsduk breder en blå kanin med huggtänder ut sig. Han har precis fått tag på riksregalierna och nu känner han sig så extremt viktig.

Annons

”Det är så kul att man tar sig själv på så himla stort allvar... För det gör man ju!”, säger Jessica Rosell och skrattar. Kanske är de blå kaninerna hennes alter egon, det vet hon inte riktigt själv. Huggtänderna är kanske inte ens på riktigt, det kanske är kaninen själv som fick dem i en boll i en sån där femkronorsautomat. Och det var aldrig tänkt att hon skulle måla dem egentligen, men de kom av sig själva bara och Jessica gav efter för impulsen. Det ser ut som att hon målat dem snabbt och att hon hade roligt medan hon gjorde dem. Nu fyller de ett helt rum på Rosa Huset.

I de andra rummen hänger det andra grejer. Om kaninerna var det snabba skapandet så är rummet man först kommer in i det långsamma. Här hänger dukar som alla har det gemensamt att de har motiv med näckrosor. Jessica förklarar att hon alltid har några sådana dukar på gång. När allting annat blir för stressigt ställer hon sig framför någon av dem och, typ, mediterar. Det kan ta månader innan de blir färdiga. Det finns ett skimmer i de här dukarna, lagren på lagren av färg ger en lyster och ett djup som gör att de bör gå och ses på plats. Ljuset tycks ofta komma inifrån det stilla vattnet självt.

Det finns ytterligare ett rum med målningar, ofta stora, som har något lätt hypnotiskt över sig. De suger in betraktaren i sina motivvärldar. En målning av en myr är först nästan helt abstrakt. Sedan framträder några tallar på sidorna. I mitten ligger myren sedd uppifrån. Runt om går något som ser ut som myrgångar i bark.

Jag tror man kan tillbringa åtskilligt med tid på den här utställningen. Dels är det väldigt många verk, men sedan är det också detta, att de släpper ifrån sig saker lite pö om pö, liksom ger med sig. Man står och tittar på en bäck och rätt vad det är ser man trollsländorna också.

Annons
Annons
Annons