Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koll på konsthösten

/
  • DOKUMENTÄRT. ”Hammarkullen” av Jens S Jensen. En del av Länsmuseets satsning på dokumentärfoto.

Annons

Med helgens vernissage av Per Åleskogs måleri på Galleri K kan vi säga att konsthösten inleds. Konsten flyttar in från sommarutställningar och skulpturparker till de gallerier och konsthallar som vi är vana att besöka.

Men på höstens stora konstevent i Gävle får vi vänta ett tag: Länsmuseets och Konstcentrums gemensamma satsning på dokumentärfotot i slutet av september.

Fotografiet har nu uppvärderats som konstform en längre tid, och ”Världar och verkligheter” riktar in sig på att ge ett historiskt perspektiv på dokumentärfotot som kompletteras med en mer samtida utställning på Konstcentrum med fotografer som Johannes Samuelsson, Kerstin Hamilton och Lars Wallsten

Länsmuseets historiska del vill visa dokumentärfotot under dess glansdagar under det socialt medvetna 1970-talet, när det ”personliga blev politiskt” som de skriver i en presentation av utställningen. Under en tjugoårsperiod fanns det inom dokumentärfotot ett fokus på att lyfta fram människors liv, inte sällan ur en klassaspekt. De som inte hade en röst i samhället skulle få synas. Fotografier av Yngve Baum, Jens S Jensen, Monica Englund och många fler kommer att visas under utställningen som öppnar 29 september.

När jag intervjuade Länsmuseets nya chef Anders Johnsson i våras, betonade han barn och ungdomar som en publik som han vill måna extra om. Kanske är det ett resultat av detta som syns redan nu med utställningen ”Kludd eller på riktigt” som kommer att turnera i länet, en utställning som ställer frågor som ”varför målar konstnären så konstigt att man inte ser vad det är?”.

I övrigt innehåller konsthösten många välbekanta ansikten – kanske väl många. Några av de mer välbekanta som visar nya verk är Esa Toivonen, Lars Givell och Ann-Magret Söderström. Alla begåvade konstnärer, men det hade varit roligt att se fler nya namn att upptäcka.

På förhand ser jag extra mycket fram emot Aida al-Taminis återkomst till Gävle. En konstnär som inledde sin karriär här och som har varit ute och prövat vingarna i större sammanhang, bland annat har hon blivit hyllad i Svenska Dagbladet för ”intensitet(en) i hennes uttryck”. Hon visar nytt på Centralgalleriet. I Sandvikens konsthall ser utställningen med de fyra kvinnorna Anna Abrahamsson, Katarina Jönsson, Marie Lindgren och Eva Österberg ut att bli spännande.

Dessa fyra kvinnor är dessutom med i ateljéföreningen Gaffel, som för tredje hösten i rad är aktuella med konst i det offentliga rummet. Förra året var det Konstiga torget i Bollnäs, året innan i Boulognern, och 13 september gör de Sandvikens gator lite roligare med Sandviken art festival.

Kulturkiosken jobbar med kort framförhållning, och har inte något program att visa, men förhoppningsvis blir höstens utställningar lika intressanta som vårens. Och kanske kan Kulturkiosken bidra med den nya upptäckten som övriga program ser ut att sakna.

Förresten, den lokala konsthösten bjuder på en konstkändis också: Ardy Strüwer, som kommer till Galleri Rosa Huset i oktober.Kristian Ekenberg

Annons
Annons
Annons