Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

London laddar med konst inför OS

/
  • Keltiskt kul. Den brittiske konstnären Jeremy Deller har gjort en hoppborg av den brittiska sevärdheten Stonehenge. Borgen dyker upp på olika platser i London från och med 21 juli.Konst för världen. Olafur Eliasson har han skapat en solcellsdriven liten lampa, som besökarna på Tate Modern ska engageras med i nedsläckta lokaler. Tanken är att den ska spridas till fattiga delar av världen.
  • Olympiskt torn. Anish Kapoors och Cecil Balmonds skulptur är över hundra meter hög och står i den Olympiska parken i London.

Annons

Den som besöker OS-staden London i sommar kan göra mycket annat än att titta på idrott. I en gigantisk kultur- och nöjesfestival erbjuds över 12 000 attraktioner, som att hoppa omkring i en uppblåsbar kopia av det forntida Stonehenge.

London 2012 festival pågår fram till 9september och spränger alla gränser för den så kallade kulturolympiad som följer med de olympiska spelen. Under tolv veckors festival har över 25 000 artister, konstnärer och andra deltagare engagerats.

Evenemangen pågår över hela Storbritannien, med tonvikt på London där OS avgörs 27 juli– 12 augusti. Det mesta är gratis och har redan lockat miljontals åskådare och besökare under de första veckorna.

– Vi hoppas att festivalen ska hjälpa till att introducera en ny publik till konst och kultur. Hittills har alla gratisevenemang varit utsålda, om man kan säga så, och intresset har varit fantastiskt, säger festivalchefen Ruth Mackenzie.

Bland de mer spektakulära projekten finns konstnären Jeremy Dellers hoppborg som är en kopia i naturlig storlek av den forntida stensättningen Stonehenge, en av Storbritanniens största sevärdheter. Verket, som Deller kallat ”Sacrilege” (”Helgerån”), turnerar nu runt i Storbritannien och kommer till London 21 juli för att under tre veckor ställas ut på en rad olika platser.

Tate Modern, ett av Londons populäraste turistmål, har ett späckat program hela sommaren med allt från den kontroversielle Damien Hirsts verk till en ännu hemlig skapelse i den stora turbinhallen av Tino Sehgal, känd för sina immateriella, iscensatta konstverk avsedda att inte tära på jordens resurser.

Den dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson, som när han senast ställde ut i Tate Modern för nio år sedan lockade två miljoner besökare, visar från den 28 juli ett nytt projekt i den gamla kraftstationen söder om Themsen.

Nu har han skapat en solcellsdriven liten solrosliknande lampa, som besökarna ska engageras med i nedsläckta lokaler. Tanken är att den ska spridas till miljontals fattiga i delar av världen som saknar elektricitet, så att de ska slippa använda miljöfarliga fotogenlampor.

– Det här projektet är väldigt personligt för mig. Jag är besatt av vad konsten kan göra för världen, och hur världen kan påverka konsten, säger Eliasson.

Den som har en OS-biljett till någon av arenorna i den nya Olympiaparken i östra London kan på nära håll betrakta hela kulturprojektets allra största verk. Konstnären Anish Kapoors 114 meter höga, skruvade, röda ståltorn Orbit är Olympiaparkens mest omdiskuterade byggnad. När ni ser skapelsen förstår ni varför.

Annons
Annons
Annons