Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Penn inspirerar än

/

Irving Penn är mode- och porträttfotografen vars minimalistiska stil fortfarande inspirerar fotografer världen över. Nu öppnar ”Skiftande världar” på Moderna museet Malmö, en utställning som vill belysa tidningsfotografen Penn.

Annons

Med knivskarp blick skulpterade Irving Penn (1917 – 2009) fram sina fotografier med hjälp av skuggor och dagrar i sin kultstämplade studio på Manhattan i New York. Framför hans allseende kamera – som han själv liknade vid en Stradivarius eller en skalpell – stod många fotomodeller, men även kulturpersonligheter som Truman Capote, Hitchcock och Ingmar Bergman.

Utställningen bygger i huvudsak bygger på de uppåt hundra verk som han skänkte till Moderna Museet i Stockholm 1995 till minne av sin svenskfödda hustru, Lisa Fonssagrives-Penn.

Vilken Irving Penn är det vi får se i Malmö?

– Det kommer att finnas Vogueomslag och uppslag från tidigt 1940-tal till han sista omslag med Nicole Kidman 2004, men också andra verk.

Men varför Irving Penn just nu och var ser man influenser från hans verk i dag?

– Det räcker med att bläddra i vilken modetidning som helst. Han gjorde något helt nytt för modefotografiet med sina minimalistiska bilder tagna i en neutral studiomiljö. Det inspirerar fortfarande.

”Skiftande världar” visas till och med 2 september.

(TT Spektra)

Annons
Annons
Annons