Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen

/
  • Skoningslös verbala Winterson, aktuell med känslomässigt intensiv självbiografi. 

Foto: Leif R Jansson/Scanpix
  • Om man bara ser estetiska linjer borde man kanske beakta sin konsumtion av inredningsmagasin.

Jeanette Windersson och kunskapskanalen gör debut på listan

Annons

(1) Folkteaterns kaukasiska

Hur orkar hon?, hörde vi publiken viska beundrande. Skådespelaren Anna Andersson bär en vuxen person på sina axlar, under stora delar av föreställningen. Frågan besvaras här: Andersson kan siktas på Friskisgymmet tidigare mornar. Och Folkteatern i Gävleborgs ”Den kaukasiska kritcirkeln” är alltså fortfarande veckans bästa val. Ensemblen närmar sig så sakteliga Gästriklandsgränsen. Men först ytterligare en Folkteaternpremiär, på skolföreställningen ”Nu är du gud igen” i Sandviken nästa vecka.

(ny)  Jeanette Winterson
Hur orkar hon? Författaren Jeanette Winterson har varit på boklanseringsturné och uppträtt på bibliotek, estrader och i alla möjliga svenska tv-sammanhang. Senast i söndags i ”Babel”. Hon talar outtröttligt och lika briljant som hon skriver – vilket ofta är 16 timmar om dagen.

(ny) Kunskapskanalen
Hur orkade vi leva utan den? Missa inte att SVT:s alerta Kunskapskanalen (och även UR Play) sänder massor av seminarier direkt från årets Bokmässa i Göteborg som startar på torsdag.

(ny) Mellanrum
Det som inte syns visar kanske mest. Jamen eller hur, tänk mellanrummen i persiennen. Konstnären Petter Kreuger belyser visuella perspektiv i sin exklusivt strama utställning på Gävles Centralgalleriet. En annan god sak är att han låter oss vila ut från reklamens gapiga bildvärld.Foto: Lasse Halvarsson


(ny) Skogstok
Här en sak som hände i slutet av augusti och borde varit på topplistan då. Vi har å andra sidan tänkt varje löprunda sen dess på snilledraget ”synth och motion” som var ett arrangemang av ljudstationer längs motionsspåret i Hemlingby. Klangkonst bland tysta tallarna, högst märkvärdigt.


Tältprojektet (2), Återkomsten (3), Stina Wirsén (4), Hen (5).

Annons
Annons
Annons