Muséet ­söker klurig klocka

Känner du igen föremålet på bilden? Har det rent av ett likadant hemma? i så fall är Värmlands museum väldigt intresserade av att komma i kontakt med dig. De kommer i höst att visa utställningen ”1001 uppfinningar – upptäck det muslimska arvet i vår värld”.

En av utställningens viktigaste uppfinningar är elefantklockan, och det är en sådan som bilden visar. Den uppfanns på 1200-talet och var en sinnrik konstruktion för att visa tiden. Den spreds först i den muslimska världen, och sedan vidare i Europa under renässansen.

– Elefantklockan är en viktig symbol för hela utställningen, då den representerar både de tekniska framsteg och den mänskliga mångfald som är så utmärkande för den muslimska guldåldern, säger Åsa Hallén, chef för Värmlands museum.

Hon berättar att klockan återger influenser från hela den muslimska civilisationen: grekisk hydraulik, en egyptisk fågel, kinesiska drakar, en indisk elefant och mekaniska statyetter i arabiska kläder.

Ett sydtyskt exemplar från 1500-talet gick nyligen under klubban på auktionshuset Bukowskis för 4,5 miljoner. Men innan du ringer dem, hör av dig till Värmlands museum. De har en tom monter svenska elefantklockor, och de väntar på att få låna ditt exemplar.

Dela
  • +1 Intressant!