Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polarpriset till Metallica – "en åsidosatt genre"

Metallica blir det första metalbandet att få Polarpriset. Juryn jämför de kaliforniska hårdrockarna med Wagner och belönar en ofta åsidosatt genre.
Det är en genre som är så pass stor och tilltalar så många men ändå är lite åsidosatt och styvmoderligt behandlad, säger musikjournalisten Jackie Zan.

Annons
Metallica. Bild: Elizabeth Robertson /The Philadelphia Inquirer via AP

Efter att Led Zeppelin blev det första hårdrocksbandet att få priset 2005 har det varit tunnsått med pristagare i den genren. I år blir det dock Metallica, thrash metalbandet som såg dagens ljus 1981 i Los Angeles, som äras.

– Vi är hedrade över att vara årets Polarprisvinnare, sade bandet i ett inspelat inslag som visas under tillkännagivandet.

Sedan debuten med skivan "Kill 'em all" har Metallica varit med om att skriva hårdrockens historia. De fick snabbt rykte om sig att spela den snabbaste och hårdaste musiken, heavy metal blandat med hardcorepunk. När de tio år efter starten gav ut skivan "Metallica", mer känd som "den svarta skivan" byggde de också upp en miljardindustri med hitlåtar som "Enter Sandman" och "Nothing else matters".

Jackie Zan, redaktör på "Musikguiden" i P3, är glad över att hårdrocksgenren uppmärksammas av Polarpriset.

– Det är en genre som är så pass stor och tilltalar så många men ändå är lite åsidosatt och styvmoderligt behandlad, den tas inte alltid på fullt allvar, säger hon.

Ika Johannesson, kulturjournalist och metalexpert, blev förvånad över Polarprisjuryns val.

– Polarprisjuryn brukar inte direkt överraska, men det här var oväntat. Precis som alla hårdrockare dyrkar jag Metallica och bandet har varit otroligt viktiga för utvecklingen av metal och extrem metal. Precis som det står i motiveringen har de varit väldigt skickliga på att ta en extrem subgenre, som thrash metal var på 80-talet, och göra den kommersiellt framgångsrik, säger hon.

"Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig", skriver juryn i sin motivering.

1986 drabbades det Europaturnerande bandet av en svår olycka i småländska Dörarp där basisten Cliff Burton omkom efter att turnébussen voltat flera varv. Bandet har sedan dess överlevt fler kriser, inklusive sångaren James Hetfields alkoholmissbruk. Gräl och osämja blev också temat för den kritikerrosade dokumentären från 2004 "Metallica: Some kind of monster" där bandet till slut hyr in en terapeut för att reda ut sina inbördes relationsproblem.

Hittills har över 90 procent av Polarpristagarna kommit från Europa eller Nordamerika och Polarprisjuryn tycks åtminstone delvis ha tagit åt sig av kritiken mot ensidig representation. Årets andra pris går till The Afghanistan National Institute of Music, Anim. Under 1990-talet satte inbördeskriget stopp för landets musikliv och mellan 1996 och 2001 var musik till och med förbjuden av talibanerna.

– Den som spelade riskerade att få sina händer avhuggna, men inte ens då lyckades talibanerna stoppa afghanerna från att spela, förklarar Dr Ahmad Sarmast i Polarprisets filmade intervju.

2008 lyckades han återvända till Kabul och bygga upp sitt institut som i dag erbjuder musikutbildning till hundratals unga människor.

Fakta: Metallica

Bildades: 1981 i Los Angeles. Precis som Anthrax, Slayer och Megadeth spelar de thrash (från engelskans "slå hårt") metal, en tyngre, argare och punkigare form av hårdrock.

Medlemmar i dag: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett och Robert TrujIllo.

Album i urval: "Kill 'em all" (1983), "Master of puppets" (1986), "... And justice for all" (1988), "Metallica" (1991), "St Anger (2003), Death magnetic (2008), "Hardwired...to self-destruct" (2016).

Övrigt: Trummisen Lars Ulrich var sommarpratare i Sveriges Radio 2016.

Fakta: Tidigare pristagare

2017 Sting och Wayne Shorter

2016 Max Martin och Cecilia Bartoli

2015 Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014 Chuck Berry och Peter Sellars

2013 Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012 Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011 Patti Smith och Kronos Quartet

2010 Björk och Ennio Morricone

Sara Ullberg/TT

Erika Josefsson/TT

Annons
Annons