Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På turné med demokratisk formgivning

/
  • Hemma hos. Bussen är Eriks hem, bostad, och kontor. Sovrummet ser du där ovanför hans huvud.
  • Inombords. Erik och hans buss på kort - i hans buss.
  • Utmanar kapitalismen. Erik Olovsson vill utmana kapitalismen genom att enbart erbjuda sin design i utbyte mot andra varor eller tjänster. Dessutom söker han sig mot okända kunder på mindre orter. Gävle är egentligen lite på gränsen till för stort.
  • Den nya kulturloggan.

Erik Olovsson åkte genom Gävle med sin designbuss på väg norröver för ett tag ­sedan. Vi stoppade honom på Hattmakargatan utanför ­Arbetarbladets Gävleredaktion för att prata lite om hans projekt. Efter ett tag kom vi också på ett designuppdrag till honom.

Annons

Men vi kan ta det från början. Erik är grafisk designer och designbussen var från början hans examensprojekt på Konstfack. Det är en husbuss som är – på en och samma gång – transportmedel, bostad och arbetsplats.

I den reste han runt och erbjöd sina tjänster inom grafisk design.

Och det slutade han alltså inte med då han utexaminerades, utan gör det fortfarande.

Det är så här han lever. Ute på vägarna i sin buss.

Det finns ett par twistar i det här upplägget. En är att han gör det för att hitta uppdrag utanför storstadsområdena, eftersom ”grafisk design annars är så himla storstadscentrerat”, som Erik säger. Han vill veta vad hans tjänster är värda, utanför de cirklar där han vanligen rör sig.

En annan är att han inte vill ha betalt i pengar. I stället vill han byta. Tjänster och varor. Som bensin, eller mat, eller kanske en dusch, eller rentav en ny frisyr.

Varför?

– För att prova på att utmana det ekonomiska systemet, säger han.

Han gillar nämligen inte det systemet särskilt mycket. Han resonerar som så att man behöver egentligen inte så mycket som folk ofta tror. Egentligen kan det räcka med lite kläder, mat och någonstans att bo. Men de allra flesta vill ha mycket mer än så. Vilket gör att de totala resurserna inte räcker till. Och vad det i själva verket är – är en girighet som inte är särskilt bra för miljön, och inte särskilt bra för oss människor heller. Alltså försöker Erik Olovsson göra det på ett annat sätt.

När vi suttit och pratat ett tag kommer vi på ett uppdrag till Erik. Kanske han skulle göra om den kulturlogotyp som står överst på det här uppslaget varje dag?

Vi låser bussen och går in på redaktionen. Han får några tidigare nummer av Arbetarbladet för att se i vilket sammanhang hans nya logga i så fall skulle ingå.

Jodå, det skulle vara kul att få göra säger han. Som en idé. Under bara en dag.

I utbyte får han plocka med sig några böcker härifrån kulturredaktionen att läsa när han är ute och reser i bussen.

Vi har en utförsäljning av sådana böcker som vi inte längre behöver. Den som tar sådana böcker betalar genom att sätta in lite pengar som ska gå till de fängslade journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons rättegångskostnader. I det här fallet sätter vi in den pengen själva. Vår betalning från Erik är ju loggan.

Några veckor senare kommer den på mejlen. Med den kommer också en liten förklaring från Erik om hur han själv tänkt runt arbetet.

De här böckerna tog Erik med sig tillbaka till bussen :

Matilda Ruta ”Tummelisa eller den andra vildmarken”.

Jan Myrdal ”Röd stjärna över Indien”.

Linda Spåman ”Misslyckat självmord i Mölndals bro”.

”Hallo och bensin” (antologi med ny poesi).

”Översättbarhet” (antologi om översättning).

Eriks förklaring till nya logotypen

”Jag har arbetat med varje bokstav som en egen form och skapat fiktiva piktogram som kan tolkas fritt. Ett piktogram är en symbol som illustrerar en plats eller en situation. Till exempel den universella symbolen för 40 graders tvätt på klädesplagg, symboler på vägskyltar eller beskrivande skyltar på flygplatser.

Vanligtvis är piktogram överdrivet tydliga, man ska uppfatta dem på någon sekund. Jag har istället arbetat med motsatsen, man ska inte kunna placera dem i något igenkänningsfack.

När man läser ett kort ord som till exempel ’kultur’, är det egentligen bilden av ordet vi ’läser’, snarare än att vi bokstaverar ordet. När man bryter upp ordbilden och bildar mindre former får vi direkt problem med att se vad det står. Vi börjar urskilja nya former, eller så försöker vi bokstavera ordet på nytt genom att tolka formerna som bokstäver, och vi hittar ordet ’kultur’. De små beståndsdelarna bildar helheten av ordet kultur.

Begreppet kultur innehåller så otroligt mycket. Därför är det svårt att ge det ett specifikt enhetligt uttryck. Mitt sätt att tolka begreppet har i stället blivit så här”.

Annons
Annons
Annons