Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruttet gnäll

/

När jag skriver att ”Tobleroneaffären – varför Sverige inte fick sin första kvinnliga statsminister” är skriven som om drevet fortfarande gläfser utanför porten är det inte avsett som beröm.

Annons

17 har gått sedan Mona Sahlin drogs in i Tobleroneaffären och vad som kom att bli ett av de första moderna journalistdreven i Sverige. Ändå har den högröda ilskan ändå inte lagt sig hos Mikael Romero, som då var Sahlins pressekreterare och som nu har skrivit sin version av hur det är att vara villebrådets livvakt. Ingenting är glömt, ingenting är förlåtet, även om Romero anstränger sig för att ge sken av att tiden har fortsatt strömma och han med den. Texten tyngs ner av åtskilliga kilon gnäll.

Författaren har förvisso anledning till att vara missnöjd. Inte ens efter att ha läst en flera hundra sidor lång detaljerad skildring av den så kallade affären kan jag kort summera den, vilket signalerar substanslösheten i historien. Små smulor av ekonomisk vårdslöshet skrapas ihop och rullas till en mager bulle. Journalisterna drogs med enligt ett mönster som har blivit alltför välkänt, med större eller mindre anledning till drevbeteendet. Men gnäll är inte attraktivt, vilket en PR-man som Romero borde känna till, i synnerhet inte gnäll som har haft 17 år på sig att ruttna.

Några sympatier för sig själv väcker han inte (förutom en öppenhjärtig och modig skildring av hur han som miljonprogramsunge från missbrukarfamilj tar sig in i politiken med revanschsug) och de sympatier som han ordväver runt Sahlin förminskas av hans reservationslösa idolisering. Hans skildring inifrån regeringskansliet ger bilden av en mer oskuldsfull värld och som läsare hoppas man att folket kring politikerna har blivit proffsigare med åren.

För en politisk skvaller-junkie som jag själv är bokens stora besvikelse att författaren bara antyder trådarna bakom Tobleroneaffären. Män i partiet som offrade kronprinsessan till drevet. Det anklagande fingret pekar ut i dunklet.

Som studie i drevets mekanismer och mediejaktens psykologi tillför ”Tobleroneaffären” inte mycket till Anders Pihlblads ”Drevet går”. Det som särskiljer Romeros bidrag till genren är att han stod där, i orkanens mitt, och historiker lär glädja sig åt hans partsinlaga. Ett annat värde med boken är att den sätter fingret på en skamfläck som inte kan påpekas nog många gånger: Frånvaron av en kvinna som landets ledande politiker.

Annons
Annons
Annons