Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trevlig videokväll!

/

Annons

Han ser ut som Ernie i ”Mupparna”, konstaterar regissören Tomas Alfredsson om sin kollega dämonregissören. Ja, vi är på besök i Ingmar Bergmans eget VHS-bibliotek och Alfredsson får syn på en bild av mästaren själv.

Programidén är att med utgångspunkt från Bergmans eget stora VHS-bibliotek berätta om film i allmänhet och Bergmans roll i filmvärlden i synnerhet. I varje avsnitt får en filmmänniska härja runt på Fårö och dessa inslag blandas med intervjuer med filmskapare och skådespelare som är representerade i biblioteket.

Intervjuklippen är förvisso intressanta, men väl utdragna, och störst behållning i premiäravsnittet har jag av Tomas Alfredsson som med inte alltför mycket vördnad tar sig an Bergmans bibbla.

Temat är humor och Alfredsson är riktigt rolig när han botaniserar bland kassetterna. Om ”Emmanuelle”: ”Väldigt spännande film det här. En kvinna som är … naken tror jag det handlar om.”

Vill man veta varför Bergman hade den filmen i hyllan?

När man ser biblioteket slås man för övrigt av vilken tur det är att de fula VHS-kassetterna har hamnat på historiens soptipp. Som stora plastklunsar står de i hyllorna.

SVT har efter ”Filmkrönikan” – och under det klassiska programmets ålderdom – haft svårt att hantera filmbevakningen. ”Bergmans video” är en apart men rolig idé som ska bli intressant att följa.

Annons
Annons
Annons