Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Middag för kompisarna

/
  • Bjud vännerna på en len och sagolik soppa med jordärtskockor. En trattkantarelltoast till det sitter finemangl.
  • Bibimbap är en koreansk motsvarighet till pyttipanna. Alla blandar efter eget tycke och smak i sin egen skål. Socialt och supergott.
  • Lakritspannacotta är väldigt lätt att laga i förväg och smakar helt enkelt gudomligt.

Bjud över polarna på middag.

I dag får du tips om en lättlagad och mysig kompismeny.

Annons

Mat är till för att umgås kring. Det krävs så lite. Bara en lätt knuff över slöhetströskeln och möjligtvis en rask dammsugning. Svårare än så är det inte att bjuda hem sina kompisar på middag. Ändå blir det alldeles för sällan - i varje fall för de flesta av oss.
Seså. Släng er på luren, logga in på Facebook, skicka ett mejl, skriv ett vykort. Gör hur ni vill. Men bjud för allt i världen hem några alldeles särskilt goa vänner på middag.
Jag tipsar här om en enkel, lättlagad och kalasgod kompismeny i tre akter. Bibimbap kanske låter krångligt, men det är hur lätt som helst att laga och synnerligen trevligt att umgås kring.
Proportionerna är inte så himla noga. Styr grönsaker, såsmängd och hetta efter smak och humör. Huvudsaken att hjärtat och vännerna är med. Goda vänner gör maten god.


Recept

Jordärtskockssoppa med trattkantarelltoast
4 portioner, 40 min
Ljuvligt len soppa med mycket smak. Med en liten svamptoast till blir det höstens hit.

500 g jordärtskockor
1-2 citroner
2 schalottenlökar, finhackade
smör
2 1/2 dl vitt vin
1 msk kycklingbuljongfond
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
salt
peppar
rostade mandelflarn
1 äpple

Trattkantarelltoast:
cirka 250 g trattkantareller
smör
1 knippa dill, finhackad
salt
nymalen svartpeppar
4 skivor toastbröd
cirka 1 dl västerbottensost

Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar. Lägg dem genast i vatten med lite citronsaft i så att de inte blir missfärgade.
Fräs schalottenlöken mjuk i smör utan att den tar färg. Häll i jordärtskockorna och låt dem fräsa med några minuter. Häll på vinet och buljongen och koka upp, låt sjuda tills ungefär hälften av vätskan kokat bort. Tillsätt mjölk och grädde. Låt sjuda i cirka 5-10 minuter eller tills skockorna mjuknat. Mixa. Riv i lite citronskal, smaka av med salt och peppar.
Fräs svampen i smör. Tillsätt dill, salt och peppar. Fördela blandningen på två brödskivor. Strö över ost, lägg på de andra skivorna och kläm ihop. Smörstek på båda sidor och dela på diagonalen.
Häll upp soppan i skålar, strö över mandelspån och ett tärnat äpple. Strös över samtidigt med mandeln. och servera med varsin trattkantarelltoast.

Bibimbap
4 portioner, 30 min
En koreansk motsvarighet till pyttipanna. Låt gästerna plocka vad de vill ha och sedan blanda ihop allt på tallriken. De olika inslagen kan se mycket ut på papperet, men alltsammans är väldigt lättlagat, gott och socialt.

400 g lövbiff, strimlad
2 msk japansk soja
1 msk mirin (finns i asiatiska hyllan)
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk sesamolja
1 msk socker
nymalen svartpeppar
Blanda köttet med övriga ingredienser och låt marinera medan du gör i ordning grönsakerna.

Grönsaker:
1/2 gurka
100 g rättika eller morötter
150 g böngroddar
100 g babyspenat

Dressing:
1 msk japansk soja
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk sesamolja
1 msk risvinäger
2 tsk farinsocker
1 röd chili
2 tsk sesamfrön
1 strimlad salladslök

Skiva gurkan tunt med osthyvel. Skala och riv rättikan. Doppa böngroddarna i kokande vatten i 1 min och skölj med kallt vatten. Skölj och torka av spenaten. Låt rinna av.
Blanda samtliga ingredienser till dressingen och häll lite över varje sorts grönsaker. Gör mer dressing om det inte räcker. Blanda väl.

Koreansk chilisås:
Kan ersättas med färdig bipbimbap-sås om du hittar det.

2 msk asiatisk chilipasta, t ex gochujang, finns i asiatiska butiker
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk risvinäger
1 tsk farinsocker
1 tsk sesamolja
Rör ihop till en slät sås. Servera vid sidan om.

4 ägg
rundkornigt ris, typ sushiris
ev kimchi (finns i asiatiska butiker eller välsorterade livsmedelaffärer)

Tillagning: Stek lövbiffen hastigt i wok eller stekpanna. Stek äggen lätt i olja.
Servera ris i djupa skålar eller tallrikar och låt var och en ta kött, grönsaker och eventuellt kimchi. Toppa med ägg och servera med chilisåsen vid sidan om. Var och en blandar ihop allt i sin egen skål eller tallrik.

Lakritspannacotta med färska bär
4 portioner, 3-4 timmar
Saltlakritspulver finns i krydd- eller delikatessbutiker.
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 msk saltlakritspulver eller cirka 5 mortlade Lakrisal-tabletter (reglera efter smak)
2 1/2 msk socker
ev 1 msk hackad lakritsgodis av valfri sort
valfria färska bär

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter.
Koka upp grädde, lakrits och socker under vispning. Smaka av om du vill ha mer lakrits. Krama ur gelatinet och smält i den varma vätskan. Blanda eventuellt i hackat godislakrits.
Häll upp i fyra små glas eller formar och ställ i kylen. Låt stelna, det tar cirka 3 timmar.
Toppa med färska bär och servera.

Att dricka till
Soppa: Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (5798), 115 kronor.
Bipbimpab: Beställ hem ett flak koreansk öl - Hite (89326), 15:50 kronor styck. Alternativ: The Hermit Crab (6340), 99 kronor.
Pannacotta: Don PX Pedro Ximenez (8266), 159 kronor.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Annons
Annons