På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

De kan bli Svensktoppens stjärnor

+
Läs senare
/

I dag vankas den stora regionala finalen i Svensktoppen Nästa. Gävleborg ska plocka fram sitt bidrag till riksfinalen.

Från Gävle och Sandviken tävlar Higher Ground, Amanda Holmgren och Ramblin Romeos, om en utmanarchans i Svensktoppen och en plats i Melodifestivalen 2013. Wow!

– Det känns jättebra. Jag ska bara köra min grej och rocka järnet. Jag tycker jättemycket om låten och då kommer det av sig själv. Jag ska vinna, så är det bara, säger Amanda Holmgren som tävlar med låten ”You can have it all”, skriven av Johan Jämtberg, Katarina Åslund och Jenny Friskman.

Tidigare år har tävlingen ägt rum under Sommarkväll i Gävle, med både delfinal och final. Men i år blir det endast en final, med fem bidrag, som äger rum i Hudiksvall under Hudikkalaset.

Av de 25 finalbidrag som plockas fram genom de lokala radiostationerna väljer sedan en jury ut åtta bidrag som ska tävla i den stora riksfinalen på Lisebergs stora scen 26 augusti. Så vi får minsann hoppas att Gävleborgs jury vaskar fram ett bidrag som kan nå ända fram. Förra året vann Linda Sahlberg från Gävle med sin låt ”Langos med lök”, men trots den svängiga dängan tog den sig inte hela vägen fram till riksfinalen.

– Gävleborg har aldrig tagit sig vidare till själva Sverigefinalen men i år har vi ett riktigt bra startfält, säger Erik Myrlund, projektledare för svensktoppen nästa.

Nytt för i år är att band har fått ställa upp i tävlingen, tidigare har det varit soloartister som gällt. Gävle och Sandviken var snabba på att haka på den trenden, så i regionfinalen har vi nu två band som tävlar, Higher Ground och Ramblin Romeos. Det sistnämna kunde ni nyligen läsa om i tidningen, inför deras spelning på Holmarna i Skutskär för ett par veckor sedan. Ramblin Romeos håller på för fullt med att få klart sitt debutalbum som ska släppas till hösten. Och denna tävling blir en bra marknadsföring för allt de har på gång.

– Vi hoppas på att det ska ge något bra, det är alltid någon som hör oss. Och den här tävlingen hjälper oss att få in en fot på radion, det är lite det vi har strävat efter, det kan verkligen öppna upp om man hörs i radio, säger sångaren Danne Königsson.

Just att få höras och synas verkar de alla se som det mest positiva med tävlingen.

– All publicitet är bra publicitet. Svensktoppen är ju något helt annat i dag än vad det var förut, säger Petter Eriksson från Higher Ground.

Om Ramblin Romeos representerar country och klassisk rock ’n’ roll och Amanda Holmgren poprock, så drar Higher Ground mer åt hårdrock, en genre som börjat höras mer och mer i Melodifestivalen och därmed också i P4.

– Rock har blivit mer och mer folkligt. Att det blivit mer och mer populärt märks ju på alla hårdrocksfestivaler och hur lätt de har att dra folk, säger Petter.

Så passa nu på att styra era semesterplaner mot Hudiksvall i dag, och heja fram våra lokala stoltheter. De måste ändå slåss mot Aja Thein från Söderhamn, som är en riktig schlagerbrud med erfarenhet från Melodifestivalen. Ett annat hot är Adam Sagström från Järvsö, som kör svensk pop som doftar lite Daniel Adams-Ray. Vi får hålla tummarna för att juryn har en fallenhet för rock och lite jävlaranamma, så att Gästrikland slår Hälsingland i denna Gävleborgsfinal.

 • Möt artisterna:

  Ramblin Romeos:

  Bandmedlemmar: Danne Königsson (sång, gitarr), Micke Eriksson (bas), Petter Diamant (trummor), Tomas van der Kaaij (gitarr) och Sverker Magnusson (piano).

  Från: Gävle/Skutskär

  Låt: For You

  Aktuella med: Släpper debutalbum i höst.

  Sågs senast: På Holmarna, Skutskär, 14 juli

  Spelningar i sommar: 3/8 Älvkarle­by Camping, 4/8 Hofors-rocken, 5/8 Älvkarleby marknad, 8/8 Sommarkväll i Östhammar.

  Amanda Holmgren:

  Bor: Stockholm

  Från: Gävle

  Ålder : 25 år

  Låt: You can have it all

  Upptäcktes: Som 15-åring av Johan Jämtberg på Helges.

  Känd från: Tv-programmet True Talent, där hon hade Tommy Körberg som coach.

  Sågs senast: Under Sommarkväll 4 juli tillsammans med Helges All Stars.

  Gör: Jobbar som sångcoach och satsar på livet som artist.

  Higher Ground:

  Bandmedlemmar: Peter Lindberg (sång), Niklas Hammarberg (gitarr), Erik Pettersson (trummor), Ulf Merkell (keyboard) och Petter Eriksson (bas).

  Från: Sandviken

  Låt: Missing you

  Bildades: 1994, och har släppt tre skivor och en EP. Ny singel är på gång.

  Sågs senast: Stadsparken, Sandviken,16 juni

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons