Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett etnochict kvinnouppror

/
  • Dubbla bördor. ”Källan” är en poetisk och symbolladdad saga om bykvinnornas som gör uppror mot att bära vatten medan deras män latar sig. Det är också första filmen ut i Bio 7:ans höstprogram.

Annons

Männen är lättingar som sitter på byns kafé och pratar strunt dagarna igenom. Deras fruar sliter.

I den här filmens nordafrikanska, ökentorra landskap måste allt vatten bäras ned från berget längs en stenig stig. När ännu en kvinna snavar under bördan och förlorar sitt ofödda barn, får den unga Leila nog. Hon uppviglar sina systrar till strejk för att få en vattenledning. En sexstrejk. De förtrycktas enda vapen.

Matriarken Mor Gevär står på Leilas sida. Det är tyngre för svägerskan som blir slagen av sin man varje natt. Upproret får följder för det lilla ålderdomliga samhället (utan elektricitet dock fläckvis mobiltäckning) på många olika sätt och berättelsens vindlingar och utvikningar är nog minst lika viktiga som motståndsbudskapet.

”Källan” är nämligen till formen en poetisk och lidelsefull saga. Likt dem som Leila läser i ”Tusen och en natt”. Boken har hon fått av sin make – skollärare och åtminstone teoretiskt feminist. Övriga kvinnor hålls av praktiska skäl som analfabeter (annars skulle de ju lämna byn och vem skulle då sköta hushållet…).

Trots det djupt tragiska scenariot har filmen en humoristisk ton, precis som sin klassiska förebild, Aristofanes komedi ”Lysistrate” där antikens kvinnor kärleksstrejkade mot männens krig. Det är en fredlig revolution som startar. Leila behöver bara rent bokstavligen slå Koranen i huvudet på imamen. Titta, här står ju att män och kvinnor ska vara jämställda.

”Källan” är en belgisk/fransk/italiensk samproduktion och påkostat filmad. Dess storslagna vyer, färgrika kläder, undersköna ansikten, och Bollywoodaktiga sång- och dansinslag klingar vagt etnochict. Men visst, det är ju bara dikt, och Leila en prinsessa, som hennes beundrande man säger. Och vem vet, kanske passerar genren galant i Saudarabien.

Annons
Annons
Annons