Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här erbjuds få positiva rysningar

/
  • Lågbudgetskräck. Vilse i Tjernobyl, i ”Chernobyl diaries” där inte ens kärnkraftsmotståndare har mycket att hämta. Foto: Warner Bros

Få lär svimma av skräck under ”Chernobyl diaries”. Bäst fungerar upptakten i Kiev. Sen springs det fram och tillbaka i ljuset av en ficklampa vilket i och för sig är mer action än ”Paranormal activity”.

Annons

Ett gäng aningslösa amerikanska ungdomar blir strandsatta i spökstaden Pripyat som övergavs vid Tjernobylkatastrofen för 25 år sedan. Extremturism är inte så roligt som de trodde. Främmande varelser lurar i skuggorna. Mörkret faller. Antalet kids decimeras. Kameran skakar för att vi ska uppleva deras rädsla.

Tja, lågbudgetrysare brukar inte vara mer komplicerade än så. Dumma nyfikna tonåringar ska uppfostras och lära sig att inte leka med elden. ”Chernobyl diaries” följer schemat och få lär svimma av skräck. Bäst fungerar upptakten i Kiev. Sen springs det fram och tillbaka i ljuset av en ficklampa vilket i och för sig är mer action än ”Paranormal activity”.

Enda attraktionen är egentligen miljön. Gävleborna fick känna på spåren av kärnkraftsolyckan; kanske är vi lite extra nervöst nyfikna på Pripyat. Här ses de ödsliga betongbyggnaderna, pariserhjulet som stannat och ägodelar som lämnats vid flykten. Den stora tystnaden bryts dock omsorgsfullt av skrik och skrän (”we gotta get out of here!!!”). Inspelningen har naturligtvis inte heller skett på plats, utan i Serbien och Ungern. Kärnkraftsdiskussion utlämnas helt.

Men det vore att ta i att säga att ”Chernobyl diaries” havererar. Den är liksom inte av den dimensionen.

Annons
Annons
Annons