Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iransk kärlek med förhinder

/
  • Skör kärlek. Atafeh och Shireen (Sarah Kazemy och Nikhol Boosheri) revolterar men tvingas se skärvan av frihet bli ännu mer beskuren i patriarkatets Iran.

”Förbjuden” kärlek handlar om två tonårstjejer som blir förälskade i varandra. Atafeh och Shireen slänger slöjorna och går på party i Teheran.

Annons

Men filmen har inte spelats in i Iran. Ha, det vore en fullständig omöjlighet. Därför är det en särskilt skör kärlekshistoria.

Som förstås också beskriver tillståndet i ett land där kvinnor behandlas som ägodelar – eller smuts. Man känner sig verkligen hjälplös vid åsynen av ett uråldrigt patriarkat som reser sig.

Atafehs familj lever rikt, modernt och sekulariserat. Mamman arbetar som läkare. Shireen kommer från en fattigare miljö, går endast på nåder i samma skola. Men om kvällarna sticker tjejerna på ”sykurs” vilket inte betyder broderi utan shots, glittertopar, grabbar och musik på hög volym. Det riktiga livet levs i hemlighet. Utom synhåll för sedlighetspolisen och mullorna.

Tills Atafehs storebror plötsligt återvänder hem från en religiös omskolningskurs och lägger ut bönemattan. Broderns nyinförskaffade fanatism blir skärningspunkten i ett triangeldrama, ty också han faller för den vackra Shireen.

Filmaren Maryam Keshavarz som både skrivit och regisserat ”Förbjuden kärlek” är uppväxt i USA men har studerat i Iran och periodvis bott där. Frågan är om hon någonsin kan återvända. Däremot är det så gott som säkert att hennes film kommer att vara högvilt på svarta börsen, i den där undre världen, där kultur- och nöjesyttringar trots allt verkar existera trots regimens förtryck.

En aktuell liknande skildring finns för övrigt i den australiska filmen ”My Teeran for sale”.

Som bland annat fick till följd att en kvinnlig iransk skådespelare nyligen fängslades, dömd till 90 piskrapp.

”Förbjuden kärlek”, inspelad i Libanon med stöd av kvinnoorganisationer, kan sammanfattas som skrämmande – och ytterst sensuell. Fast vår svenska översättning av originalets ”Circumstance” är väl ingen lyckträff för det.

Filmen hade Sverigepremiär i Gävle på fredagen. Helt oväntat. Vi fick se den som plåster på såren för att helgens föreställningar av mer kända Pedro Almodóvars ”The skin I live in” ställdes in på grund av tekniskt fel på kopian. Och hur bra var inte en sån sak för en gångs skull.

Almodóvars film om en bindgalen plastikkirurg utlovas trots allt gå upp redan på måndag.

Annons
Annons
Annons