Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När brott är enda utvägen

/
  • Jobbig. ”Snabba cash 2” är grym på alla sätt men borde inte få kallas action. Här Matias Varela som Jorge.

Jag vill inte se det här. Jag vill inte veta det här. Helvete. Det finns ingenting av champagne kvar i uppföljaren till succén ”Snabba cash”.

Annons

Ingen JW som glassar i rosa skjorta. Bara förlorat hopp. Varje scen tycks leverera ett en ny blodig Shakespeare-tragedi.

Jens Lapidus skrev succéromanerna men biodukens skildringar från Stockholms undre värld är starkare. Den nya filmen, i Babak Najafis regi kan omöjligt kallas action. Det är det inte fråga om längre när precis allt är fuckat upp.

JW (Joel Kinnaman) har permission från sitt fängelsestraff. Föresatserna är goda, vita affärer ska göras men hans snobbiga stekarpolare blåser honom. Ordningen återställd i klassamhället.

Brottsliga handlingar och fruktansvärda svek framstår som enda utvägen för var och en av de personer vi följer. Det finns inga val om man vill överleva. Knarksmugglaren Jorge snor guldringen från sina döda mors finger, ber sedan gråtande om den förlåtelse han inte kan få. Torpeden Mrado och smågangstern Mahmoud som stjäl syrrans bröllopspresentpengar, är lika blödiga.

Gangstermaffia, knarkhandel, prostitution, avrättningar. ”Snabba cash 2” besöker samhällets botten och gör klart att vägen upp är stängd. ”Vem kommer att tro på dig, en dömd knarksmugglare, du har ju till och med skjutit folk”, får JW höra av jetset-Nippe. Denna överklassrepresentant är den enda man kan helhjärtat avsky i den här filmen trots att den är så tätbefolkad av mördare och våldsmän.

Hur ska jag veta om man kan kalla ”Snabba cash 2” för en realistisk skildring. Den påminner till idéinnehållet om vissa franska filmer om brutalitet och kriminalitet, som till exempel ”En profet”, men är samtidigt romantiserat färgstark. Kanske kan man säga att det är själva känslan av katastrofal verklighet som fångas. Hoppas vi.

Med svenska mått är uppföljaren otroligt snyggt filmad och klippt, en stilsäker ödessymfoni, ett requiem för de maktlösa.

Annons
Annons
Annons