Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skämmigt

/

En blek sol i vinterdis över staden anger stämningen. Är det Stockholm i hans hjärta?

Annons

Återvändaren från Hollywood, Lasse Hallström, regisserar filmatiseringen av kriminalromanen ”Hypnotisören” med en vemodig blick på svensk övre-medelklass-vardag. Det är julmarknad på Söder, snöinramad konstnärsateljé, panoramautsikt från polishuset, effektiv sjukvård och bergmanska scener ur ett äktenskap.

Men så är det ju det där med den blodiga intrigen som han måste hantera. Mamma, pappa och barn har stuckits ihjäl mitt i pepparkaksidyllen. Rikskrims kommissarie Joona Linna med de ärligt grågenomskinliga ögonen utreder. Nyckelvittne är familjens överlevande son som ligger traumatiserad och icke kontaktbar. En läkare, ifrågasatt för sina hypnosmetoder, blir behjälplig. Entré Mikael Persbrandt i rollen som den svårmodiga hypnotisören, och Lena Olin som hans sjukligt misstänksamma hustru.

Mordfallet blir en utlösande faktor för deras trasiga förhållande.

Inledningsvis kastar sig filmen brutalt rakt in i utredningen men planar sedan ut i en enformig redovisning av händelseförloppet. Slutdramatiken fungerar, det är också det enda.

Tyngdpunkten ligger i stället på relationsskildringen. Det känns dock som ett sammanbitet grepp, som om det egentligen var en annan berättelse som Lasse Hallström trodde sig göra.

Jag tycker om hur Joona Linnas ensamhet beskrivs, med hämt-thai i bilen och som det verkar inget eget hem värt att visa. Tobias Zilliacus (som ska fortsätta spela hjälten i flera uppföljare) är perfekt skådespelarval. Motsvarande gäller även en nedtonad Persbrandt och inte minst Lena Olin vars energiska agerande faktiskt är filmens enda ventil. Hon gör den uthärdlig och ibland till och med rolig.

Men på det stora hela är ”Hypnotisören” ett famlande misslyckande, skämmigt som påtänkt Oscarsbidrag.

Bodil Juggas

Annons
Annons
Annons