Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på Småstadsliv

/
 • Småstadsliv har sålt sammanlagt 30 000 filmer och har snart gjort 60 liveföreställningar. Storfavoriter bland karaktärerna är städtanterna Johanna och Agneta, spelade av Christian Wallin och Christer Johansson.                              Foto: Gabriel Liljevall
 • Den arga bilmekanikern Stånk-Tommy spelas av Christer Johansson.
 • Marias of sweden

Under fyra år har humorfenomenet Småstadsliv vuxit sig allt större. Efter fem spelfilmer, 60 liveframträdanden och 40 radioprogram så lägger de ner. Den pågående föreställningen ”Svart och rivigt” blir deras sista turné. Lördag kväll har du chans att se dem i Boulognerskogen i Gävle.

Annons

– Folk verkar tycka att det här är vår bästa show, så det känns ju perfekt att sluta som bäst. Småstadsliv har varit en framgångssaga sedan 2008 och jag vill ha ett lyckligt slut, jag vill inte vara med om att det vänder, säger Christer Johansson, manusförfattare och skådespelare, om varför de nu lägger av.

Han och Christian Wallin var de som drog igång denna humor som blivit till ett fenomen och som många, inte minst de själva, har svårt att förstå hur det har kunnat bli så stort, så snabbt. Det hela började på Christers krog i Bollnäs, där de jobbade som kockar.

I köket stod de och drev med varandra, ibland så mycket att tårarna rann. Där och då skapades en del av karaktärerna. Och de hade det på känn, att kan de få varandra att skratta så att de gråter så borde det finnas någon annan där ute som också gillar denna humor. Och det fanns det. Små klipp och sketcher lades upp på Youtube och visningarna skenade iväg. I dag finns det scener från Småstadsliv som har över 300 000 visningar.

– Den första chocken kom när vi såg hur många visningar vi hade på Youtube, andra chocken var när vi fyllde en hel biosalong vid premiären av första filmen. Såna saker har förvånat oss hela tiden fram till i dag, att vi har blivit så uppmärksammade. Vi halkade in i den här branschen och vårt liv förändrades helt, från att ha jobbat på ett vanligt åtta till fem-jobb, säger Christian Wallin.

Ingen av dem hade någon skådespelarutbildning. Deras talang låg i träffsäkerheten att gestalta karaktärer som faktiskt finns i verkligheten, och att göra det både med kärlek och en stor dos humor. Och att våga tro så starkt på sin idé att de ekonomiska förutsättningarna inte spelar någon roll i slutändan.

– Det har varit frustrerande många gånger. Vi har fått filma med bara en kamera och kämpat för att hinna med alla tagningar innan solen gått ner, bara för att vi inte har någon ljusutrustning. Men det finns en styrka i vår humor som gör att folk gillar våra filmer ändå, säger Christer.

På fyra år har de alltså släppt fem spelfilmer, och sammanlagt sålt 30 000 exemplar. Filmerna har även legat etta på dvd-toppen och brädat storsäljare som Solsidan.

2010 tog de sin humor ut på vägarna och skapade liveföreställningar. Någon sådan plan hade de själva aldrig haft, den idén kom från deras manager Per Sonerud som driver Start Klart och som ansvarar för andra hälsingestjärnor som Perssons Pack, Engmans Kapell, Oskar Gyllenhammar och Sofia Rapp Johansson. Till en början hade de båda huvudpersonerna sådan vånda inför varje förställning, att från att ha stått tryggt i ensamhet med endast en filmkamera nu behöva möta sin publik öga mot öga.

– Under första turnén hade vi ångest flera veckor innan, men inför denna premiär var det bara några timmar innan som nervositeten kom.

Liveshowerna har blivit det roligaste med småstadsliv, att få publikkontakten och publikresponsen, säger Christian.

Och responsen har varit fenomenal. När den här turnén är över har de gjort 60 liveföreställningar, med tre olika shower, och till varje föreställning har de sålt mellan 400 – 600 biljetter. Givetvis har biljetterna slukats även till showen Gävle i kväll. Karaktärerna kommer förstås att kännas igen, Stånk-Tommy, Agneta och Johanna finns så klart med. Men det är inga scener från gamla filmer, det är helt nyskrivet material och Christer Johansson har låtit sig inspireras av David Lynch.

– De som kan sin Twin Peaks kommer se att det finns ett stänk av det, jag ville ha med en mix av David Lynch, särskilt i första akten, säger han.

Vad som händer med personerna bakom Småstadsliv återstår att se. Men säkert är i alla fall att de har satt Gävleborg och Hälsingland på kartan, och att de har skapat ett stycke humorhistoria, en succé som inte liknar någonting annat.

– Det här är det roligaste vi har varit med om. Jag är väldigt stolt över vad vi har gjort. Hur livet blir efter Småstadsliv vet jag inte, det blir spännande, säger Christer.

Annons
Annons
Annons