Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sympatiskt - men en smocka för mycket

/
  • En otäck häxa hotar den lilla staden Blithe hollow och det blir Normans uppgift att försöka häva hennes förbannelse.

Annons

Norman är en liten kille med en speciell gåva, han kan nämligen se och prata med de döda. Till en början vill ingen tro honom, han blir ensam, utstött och klassas som knäpp men så händer något märkligt i samband med Normans läskiga morbrors död. En förbannelse som vilat över staden kommer upp till ytan och för med sig zombier. Det visar sig att den enda som kan bryta förbannelsen och rädda staden är Norman.

Det märks att Paranorman inte är någon Pixar skapelse. Borta är det ljusa, runda och småmysiga skimmer som så ofta lyser över deras karaktärer. Här är de i stället mer grå och nästan groteskt oproportioneliga. I kombination med zombies och övernaturlighet går mina tankar närmast till ett avsnitt av Arkiv X, och inte till en liten orange guldfisk a lá Hitta Nemo.

Genom hela filmen saknar jag det ljusa, varma och kärleksfulla samt även en smula mer komik. Det hela börjar lite småroligt och mysigt, för att sedan bli i princip bara grått och våldsamt. För mig känns det inte bara trist för utvecklandet av själva handlingen, utan även för att det nu för tiden tycks råda en tyst, oskriven regel om att det i animerade filmer för barn måste till åtminstone ett riktigt praktslagsmål för att göra det tittarvänligt.

Jag skulle önska att man i stället vågade gå lite utanför ramarna och göra något nytt, spegla ondskan utan en rak höger. Känner mig rätt mätt på den varan.

Min uppfattning om Paranormal ändras dock lite mer till det positiva mot slutet, för det är betydligt ljusare och får mig att förstå det jag tror att filmens skapare vill ha sagt och som ligger till grund för hela storyn. Det är tillåtet att vara rädd men du får aldrig bli så rädd att du glömmer vem du är.

Oavsett rädsla måste du våga, för hur hemskt det än må vara finns det alltid någon någonstans som älskar dig och står på din sida!

Ellen Eklind

Annons
Annons
Annons