Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amy Winehouse sörjs och hyllas ett år efter sin död

/
  • Amy Winehouse han bara släppa två studioalbum under sin karriär. Mest framgångsrik blev hon med ”Back to black” som kom 2006.

På måndagen var det ett år sedan den engelska soulsångerskan Amy Winehouse hittades död i sitt hem. Den evigt 27-åriga stjärnan hyllades av fans över hela världen och sörjdes av ­familjen i London.

Annons

Likt Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison och Kurt Cobain dog Amy Winehouse endast 27 år gammal. Hennes korta musikkarriär fick ett abrupt slut när hon hittades livlös i sin villa i stadsdelen Camden i London 23 juli förra året. Efter sig lämnade hon det storsäljande albumet ”Back to black” och miljontals förkrossade fans. Lagom till ettårsdagen har hennes far, Mitch Winehouse, gett ut biografin ”Min dotter Amy”

– De första fyra–fem månaderna efter hennes död var jag i chock. Jag hade flashbacks, sådana som soldater har varje dag. Jag lyckades bli av med de bilderna och nu minns jag Amy som hon var, även under de mörka tiderna, sade han i en intervju med BBC.

Efter Amy Winehouse’s död startade familjen ”The Amy Winehouse foundation”, som samlar in pengar för att bland annat hjälpa personer med drog- och alkoholproblem. Under hela sin karriär kämpade sångerskan med sitt drogberoende, och det var till slut en alkoholförgiftning som ledde till hennes död.

Familjen hyllade sångerskans minne genom att låta en judisk präst be för henne vid hennes bostad där fansen samlades under måndagen. Efteråt arrangerades en privat minnesfest på hennes favoritjazzklubb i London. På olika håll i världen anordnade fans sina egna minnesceremonier. Bland annat på Moriska paviljongen i Malmö, som hyllade sångerskans minne med högläsning, filmvisning och Winehouse-karaoke.

Annons
Annons
Annons