Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brasilianska tongångar på Bangen

/
  • Hasse Backlund till vänster och Ann-Marie Stjernholm till hhöger har gått på varenda Bangenfestival med sitt gäng sedan den började 1991. Det är ett bra tillfälle att träffa gamla kompisar, tycker de. Till Bangen kommer ofta sandvikare i förskingringen. Till den kategorin får de kanske räkna sig själva numera också, om än inte så långt ut i förskingringen. De har nämligen flyttat till Gävle. Viktigaste programpunkten för dem? Sandviken Big Band.

Brasiliansk bossanova på jazz- och bluesfestivalen Bangen, fungerar det? Klart som korvspad att det gör.

Annons

Miriam och hennes femmannaensemble, Afro Samba, får med sin svängiga musik publiken i tältet i Stadsparken att för en stund glömma det glåmiga sommarvädret här hemma och i stället längta till värmen och rytmerna borta i Sydamerika. Aïda berättar att också hon har längtat efter att få framföra sin musik just för oss.

37-åriga Miriam Sarghini Aïda ser ut som en äkta chica latina men hon kommer faktiskt från Lund i Skåne. Ikväll uppträder hon med sitt nya band Afro Samba på Bangen i Sandviken.

Materialet som framförs är nästan uteslutande kompositioner gjorda av Baden Powell. Den legendariska sångmakaren från Brasilien som gick bort år 2000.

Vi får höra en svängig Tempo De Amor från plattan Os Afro-Sambas de Baden & Vinicius (gjord 1966). Under låten Deixa ökar femmannabandet tempot och den alltigenom ljuvliga doften av nygrillat sprider sig i festivaltältet.

En av musikerna i bandet Afro Samba, tamburinmannen Finn Björnulfsson, drar igång ett häftigt intro på ett ensträngat instrument som kallas för (det är svårt att höra uttalet på klingande skånska!) berimbau och en låt med samma namn tar vid. Det svänger rejält och trummisen Ola Botzén får även han visa upp sina musikaliska färdigheter.

Jonny Hjortfors

Annons
Annons
Annons