Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En explosiv tidsmaskin

/

Det känns ungefär som att kastas tillbaka 50-60 år i tiden när jag för första gången upplever Fanny Mae och hennes dynamitgrabbar livs levande på genuina CC-puben i Gävle.

Annons

Musiken påminner en del om Eva Eastwood, typ rockabilly fast med engelska texter och i mitt tycke klart mer intressant.

Sångerskan, och före detta gävlebon Fanny Wedmark, är superläcker i sin vinröda sammetsklänning, sina svarta pumps och den där broschen som håller upp det axellånga svarta håret. Någonstans mitt i det andra setet, efter att Fanny bett om ursäkt (varför det?) för den djupa urringningen hon bär ikväll tappar hon den där silveratteraljen. Detta händer innan bandet kör igång ”Can’t stand your love”. En låt som får igång publiken rejält och som i mina öron låter som en potentiell hitsingel. Agendan är därmed satt och må bra-stämningen har infunnit sig bland rockabilly- och rythm and bluesdiggarna inne på CC.

Spelningen är alltså indelad i två set. I det första (som endast är femton minuter kort) bjuder bandet på lugnt material, förutom en låt som jag tror heter ”What a beautiful night”. Trummisen och sandvikensonen Olle Tjern bryr sig inte ens om att använda sitt set utan hanterar slagverket med sina bara händer och fötter. Det är rätt så coolt faktiskt.

Efter pausen har stället fyllts på rejält och trummisen har tagit plats bakom sitt ”riktiga” set. Fanny Mae vickar på höfterna och sjunger de tajta kompositionerna med en säker stämma medan gitarristen, Chris Bergström (från Rocket Overdrive) på ståbas och nämnde Tjern öser på med sköna retrotoner. De flesta låtar klockar in på två till tre minuter. Det är kort, koncist och det funkar jävligt bra.

När bandet spelar 1950-tals örhänget ”Dream Lover” av Bobby Darin är jag tvungen att lämna CC-puben för att hinna skriva ner den här recensionen.

Fanny Mae and The dynamite Believers kan, med rätt uppbackning, mycket väl lyckas slå sig in i musikbranschen och i framtiden bli en akt att räkna med.

Jonny Hjortf ors

Annons
Annons
Annons