Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En knegarnas hjälte

/
  • En hjälte. Ronny Eriksson bjöd på en riktigt bra show i Sandviken på tisdagskvällen.

Annons

Ronny Eriksson i samarbete med Riksteatern blandade och gav Sandvikarna en tisdagskväll att minnas. Till tonerna av extranumret ”Det är lika bra att sluta drömma” lämnar jag, varm i hjärtat, teatersalen med en känsla av att norrbottningen Ronny, han står på knegarfolkets sida.

Ronny Eriksson, tillsammans med musikerna Benneth Fagerlund och Martin Tallström, välkomnar oss med orden: ”Kul att ni kunde komma till vår lilla glänta”.

Till vänster på scenen brinner uppträdandet igenom en grön oljetunna och dekoren i övrigt är sparsmakad.

Fokus ligger på själva berättandet och kontakten med publiken.

Vi får höra kåserier, berättelser och halvsanningar om Ronnys uppväxt och sköna kufar i en liten by långt däruppe i mörkaste och tystaste Norrbotten. Om bröderna Sten och Arvid som var ”ljugare” och om Yngve med Åkeriet.

Han som var ”rapp i truten” och med råge gav igen till galningen som vintertid körde den där Postbussen kallad ”gula faran” och trakasserade Yngves pojkar.

Vi får lyssna till nidvisor som oftast går i country och en hel del verbala kängor riktade våra politiker.

Till exempel centerns Annie Lööf, som Eriksson kallar ”präktig och lillgammal”. I centern brukade det ju finnas bönder, numera är dem bara bondfångare. Allt är dock framfört med en distans och med väldigt mycket värme. Skillnaden mellan kärv humor och finkänsligt gravallvar är oftast hårfin.

Ronny Eriksson frågar sig vart vi är på väg när ”Arbetsförmedlingen söker personal till sin egen verksamhet genom att anlita ett bemanningsföretag?”.

Aktuella debattämnen som du som läser detta och jag också har svårt att begripa.

Komikern Ronny Eriksson gör inte skillnad på folk och folk.

Det ger honom hjältestatus i min värld.

Jonny Hjortfors

Annons
Annons
Annons