Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista nedräkningen för rocklördag

/

Europe, Gordin eller Entombed? Om man vill gå på konsert finns det en del att välja mellan i kväll.

Annons

Det var ett tag sedan nu, men en gång i tiden kallades den sömniga Stockholmsförorten Upplands Väsby för ”Vilda Väsby”. Affärsmannen Lars Gullstedt var en self made man som krönte sin karriär med att bygga ett 24-våningshotell i Väsby och bosatte sig själv med sin nyinköpta Picasso i toppsviten. Affärerna blomstrade ännu. Väsby IK hockeyklubb gick upp i elitserien, och ingenting kunde vara med självklart än vilken låt spelarna skulle åka in på isen till: ”The Final Countdown”, med Väsbybandet Europe.

Europe låg då på listorna världen över med sin hit ”The final countdown”. Bara det albumet sålde någonstans i trakterna kring 10 miljoner exemplar och Europe flyttade till Västindien för att slippa undan skatten.

Sedan krackelerade allt. När baksmällan kom efter 80-talets fastighetsbubbla var Lars Gullstedt plötsligt värd noll och intet. Han kallades länge för Sveriges fattigaste man. Först 2002 bestämde sig kronofogden för att inte längre försöka driva in hans skatteskuld på 157 miljoner kronor. Väsby hockey harvar numera på i ishockeyns division 1.

Europe gick det inte heller så bra för. De gjorde en massa dåliga affärer och Joey Tempest, bandets sångare, hade för några år sedan fortfarande skulder i 10-miljonersklassen.

Vilket kan vara en delförklaring till att bandet bestämde sig för att återförenas när Kinneviksfären bestämde sig för att sponsra firandet av det nya millenniet med dunder och brak i Stockholm nyårsafton 1999. För det är väl rimligt att tänka sig att de fick en del deg för den spelningen.

Något mindre får de kanske för att komma till Furuvik i kväll. Men för den som är sugen att höra fluffig pudelrock från den tiden då den verkligen regerade topplistorna kommer det nog aldrig att komma ett bättre tillfälle än just i kväll.

Är man lagd åt det tyngre hållet kan man åka till Hoforsrocken, som vi skrev utförligare om i gårdagens tidning. Entombed är nog Sveriges mesta metalband någonsin efter mer än 20 år i hetluften. Och deras gamla trummis Nicke Andersson kommer ju också med sitt band Imperial State Electric. Plus att det finns en massa andra mer oetablerade band som spelar där hela dagen också.

Ytterligare en möjlighet är förstås att åka till Holmarna i Skutskär och kolla vad Jakob Gordin hittar på. Någonting är det alltid. Denna gamla överlevare börjar ju bli rätt folkkär nu.

Annons
Annons
Annons