Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivsläpp och turné för Beardfish

/

Det är sällan mer än ett år mellan Gävlebandet Beardfishs skivsläpp.

Nu kommer ”The Void” och bandet firar med att åka på Europaturné som förband åt proggrock-supergruppen Flying Colors.

Annons

Det är en rejäl turné de hinner med på två och en halv vecka. Rikard Sjöblom, bandets sångare, gitarrist och keyboardist, rabblar ett antal länder: Tyskland, Italien, Holland, Frankrike, Schweiz, England. Resan gör de alltså ihop med bandet Flying Colors, där bland annat Deep Purples andre gitarrist Steve Morse, och inte minst Dream Theaters Mike Portnoy är med.

– Han fick nys om oss på nåt sätt efter vår tredje platta, och sen dess har han varit som en talesperson för oss. Han hyllar varje skiva som vi gör och har med oss på sin hundra bästa-lista. Så det är ju väldigt smickrande, säger Rikard Sjöblom.

Det gick ju så långt att Beardfish skulle ha varit förband åt just Dream Theater 2009, men det gick i stöpet när deras skivbolag gick i konkurs. Sen dess har Portnoy hoppats av bandet och dragit igång det nya projektet som alltså ska åka Europa runt under några veckor i september. Och den här gången är alltså Beardfish med.

– Men vi fick inte åka med i deras turnébuss, så vi har hyrt en husbil som vi ska åka runt med. Och vi har med oss en chaufför och Petter Diamant är med som ljudtekniker, och vän.

Texterna på ”The Void” handlar om ett tomrum, precis som titeln mer än antyder.

– Ett känslomässigt tomrum, kan man säga. Hur hanterar man att gå vidare när det händer nånting tungt och jobbigt i ens liv – den processen. Det är det textmässiga temat, säger Rikard Sjöblom.

Och den låter också lite tyngre än vad Beardfish gjort tidigare, en måhända naturlig utveckling efter förra skivan ”Mammoth” där hårdrocksinfluenserna också fanns.

– När det där väl kommit in i soundet så har vi märkt att vi trivs ganska bra med det. Samtidigt gör vi ju jazzdoftande fusiongrejer också. Vissa tycker att det är skitkul och andra tycker att det är jobbigt. Old school-fansen säger att vi har förlorat vår originalitet. Okej då, säger Rikard Sjöblom och erkänner att trots att alla säger att de inte tänker på vad fansen kommer att tycka – så gör man det ändå, åtminstone litegrann.

– Det är klart att man kan undra hur det kommer att tas emot. Men samtidigt, när man är inne i det och gör nånting som man brinner för så tycker man ju att det är jättebra.

Och Mike Portnoy gillar det uppenbarligen också.

Hur det går på Bearfishs turné med hans Flying Colors kan du alltså läsa om på arbetarbladet.se/noje. Avfärd från Gävle på lördag.

Annons
Annons
Annons