Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolt skivdebutant

/
  • Moa Lignell har ”Idol” att tacka för mycket, säger hon. Men debutalbumet är till största delen hennes eget. 20 oktober spelar hon i Gävle.

Moa Lignell är en av de där som inte vann ”Idol”. Nu skivdebuterar hon och om en dryg månad kommer hon till Konserthuset i Gävle.

– Det är bara jag med gitarr, säger hon.

Annons

18-åringen från Alingsås ägnar den här skivsläpparveckan åt promotion i Stockholm och hon tycker att det bara är roligt.

– Det är så skönt att resultatet äntligen är här. Och jag är jättenöjd och stolt över skivan, säger hon på telefon.

Just stoltheten återkommer hon till flera gånger. Hon har hela tiden vetat vad hon har velat och varit tydlig med att förmedla det. Så debuten ”Different path” är också i det allra mesta hennes egen.

Tobias Fröberg (som tidigare jobbat med bland andra Ane Brun och Tomas Andersson Wij) har producerat och i viss mån också skrivit musiken, och på ett par låtar har John Engelbert gjort musiken. Men många melodier och alla texter är Moa Lignells egna.

– Jag skrev min första låt som åttaåring. Min pappa höll på att lära mig spela gitarr och jag ville skriva en låt och frågade honom hur man gjorde. ’Den måste handla om nånting’ sa han och vi hade varit på bokrea den dagen så jag skrev en låt om det. Den är faktiskt lite bra, säger Moa Lignell och skrattar.

Men efter det var låten ”When I hold ya”, den som hon imponerade svårt på ”Idol”-juryn med och som sen har blivit en topplistehit, hennes första egna, färdiga låt.

– Jag hade några verser som jag skrev sommaren 2011, några textrader, några melodier. Men det mesta till skivan är nytt.

Hon är ung, har inte levt så länge, och har, som hon säger, inte en massa perioder i livet att referera till.

– Men jag har mina upplevelser och det är dem jag har kunnat skriva utifrån.

Tiden i ”Idol” var den bästa skolan hon hade kunnat gå, säger hon nu med nästan ett års perspektiv på tv-sändningar, autografskrivande och sjukt högt tempo.

– Det var en skola i att behålla sig själv, att lära sig hantera media, att ha sådär jättemycket omkring sig och ändå kunna stå och leverera på scenen varje vecka. Jag är jättetacksam, jag har bara fått positivt tillbaka från ”Idol”. Och vi hade väldigt roligt i veckorna...

Scenvana hade hon förvisso sen tidigare, innan ”Idol” var att spela det enda hon visste att hon ville göra.

Och ”Idol”-tiden gav henne trygghet på scen.

– Bara att gå över scenen, det är ju världens fasagrej. Men nu har jag blivit bekväm med det.

Hon ser fram emot att spela i Gävle, en av fyra inbokade spelningar i oktober. Hon och de kvarvarande finalisterna var ju på plats ett par gånger på Läkerol arena.

– Det blir nice att komma tillbaka.

Annons
Annons
Annons