Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Uppcon går drömmar i uppfyllelse

/
  • Living the dream. De flesta tar chansen att leva ut sina mangadrömmar under Uppcon.
  • Varierande. Om man går på ICA i Uppsala under Uppconhelgen kan det hända att man möter en grävling som vill köpa en kexchoklad. Inne på själva området kan det till exempel se ut så här.
  • Stort. Förutom att utnyttja hela konserthuset i Uppsala har Uppcon även en utomhusscen plus detta enorma konventstält.
  • Inte bara tv-spel. Föredrag ordnas också hela tiden. Här Natalia Batista, som berättar om hur man ska jobba om man vill försöka slå igenom som serietecknare i Japan.
  • Docksöta. En rad lolitor från Uppcons modevisning.
  • Marknadsplats. Det finns såklart en hel del kommers på Uppcon också, som här utanför butiken Kawaii Designs tält.
  • K-pop. I en sal kunda man sjunga sina egna K-pop-favoriter i karaoken.
  • Välkomna till Uppcon! Sköna figurer fanns det gott om.

Det började som en filmkväll i Uppsala. Och slutade som en tre dagars festival med fyratusen kramiga kids i konstiga dräkter. Nu lägger de ner. Men innan dess gjorde vi ett besök på Uppcon – Nordens största konvent för östasiatisk populärkultur.

Annons

"Najsu boddii!" Så säger en japan som tycker att någon har en snygg kropp. Det är "nice body" sagt med en satsmelodi som är naturlig för en japan. Jag sitter i sal C på Uppsala konserthus och lär mig om verb, om adjektiv och om japanska ords uppbyggnad. Om jag ska försöka kommunicera det engelska ordet "drink" till en japan så ska jag helst säga det enligt japanskt stavelsebildningsmönster: "Do-rin-ku". Då blir det rätt.

Det är kanske 70 tonåringar i den här salen. Jag vet inte om Jan Björklund skulle bli glad eller förskräckt om han var här. Å ena sidan har jag aldrig suttit i en sådan här superengagerad klass på en språklektion någon gång i hela mitt liv. Glosorna är de redan bra på. De har de fått via manga, anime och japansk popmusik. Nu är det världens sug efter att få lära sig själva grundmönstren i språket. Det skulle nog Björklund glädja sig åt. Å andra sidan tror jag att han om han, om det var just han som satt här, bland krigare, katter, gothlolitor, bönder, hobbitar, magiker, söta elektriska råttor och postapokalyptiska urbana överlevare, skulle ha svårt att frigöra sig från tanken på att något måste ha spårat. Men det är förstås bara en spekulation.

Språklektionerna är bara en liten del i Uppcon. Det som började för drygt tio år sedan som en filmkväll med Anime (asiatisk tecknad film) har växt till en hel liten folkrörelse. Runt om i konserthuset och i ett enormt tält på torget utanför erbjuds den här helgen tv-spelstävlingar, filmvisningar, livetetris, workshops i japansk pappersvikning och i cupcakebakning, konserter med asiatiska artister, modevisningar, tävlingar i Cosplay (att klä ut sig), tävlingar i cosplaysketcher (sång, dans och humor blandat, allt spelat genom en skapad cosplaykaraktär) och så vidare i evinnerlighet. Det är ett nördforum för en generation som förstått att bejaka sin inre nörd - omfamna den!

De är också duktiga på att omfamna varandra. Många av dem håller upp skyltar framför sig där det står "Free hugs!", gratis kramar. En del av dem som ser riktigt ruskiga ut får också frågor från de sötaste så kramdjuren: "Kan jag få en kram?" "Jamen, självklart", kommer det då alltid från djupt inifrån kostymen. Kanske är kramandet i de fallen ett sätt att avdramatisera de vandrande mardrömmarna som går omkring här.

Men också i övrigt är stämningen öppen och uppsluppen, så där som det ska vara på en bra festivaler. Om man åker upp för rulltrapporna high-fajvas man av dem som åker ner, och tvärtom. I salen med karaoke för koreansk pop hoppar folk spontant upp och gör dansrörelserna från videon bakom den som sjunger. Och frågar man folk varför de är här så svarar de oftast gemenskapen och chansen att träffa likasinnade, och näst oftast stämningen.

Vi sitter alltså i sal C och vår sensei Alexander Takakusagi pratar om det japanska begreppet "yami", som betyder mörker, men inte bara som optiskt fenomen utan framför allt själsligt, och han skämtar om att han skulle ha haft sin svarta slängkappa på sig på nästa Uppcon, när han släpper bomben:

"Eller just ja, nu blir det kanske inte några fler Uppcon..."

Vi ringer Daniel Mauno Pettersson, Uppcons grundare, för att fråga om det verkligen stämmer?

Jodå, det gör det.

Men varför lägga ner någonting som har blivit så stort?

Delvis just därför, för att det blivit så stort, förklarar Daniel.

Han berättar att den hårda kärnan bland dem som jobbat med konventet har övergått från studier till jobb. Samtidigt har det naturligtvis gått åt alltmer tid och energi till att organisera allt kring konventet. Men han är övertygad om att det tomrum de nu lämnar efter sig snabbt kommer att fyllas. Dels har många andra, mindre konvent vuxit upp i Uppcons skugga, konvent som nu kan blomma ut. Dels finns det gott om nya krafter som kan ta över där det skulle behövas. Daniel ger ett exempel från Uppcons facebooksida:

– Där var det några som snackade om att ha en "Uppconpicnic" i Uppsala om exakt ett år. Bara för att träffas och se vad som händer. Och även Uppcon började ju en gång i tiden som en filmvisning för några vänner, och se vad det blev av det. Så det är väl den andan man hoppas lite på.

Stefan Westrin

Annons
Annons
Annons