Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu höjs lärarlönerna

Nu satsar vi 880 miljoner kronor per år på ökade löner för de duktigaste lärarna. Pengarna räcker till cirka 10 000 karriärtjänster, vilket motsvarar ungefär var tionde lärare.

Annons

Redan i år kan det handla om cirka 4 400 lärare som kommer få mellan 5 000 och 10 000 kronor mer i lön.

De som kan befordras är lärare som på olika sätt utmärkt sig. Erfarna lärare som utvecklat undervisningen och förbättrat elevernas studieresultat ska kunna bli förstelärare. Lärare som avlagt examen på forskarnivå och under minst fyra år visat pedagogisk skicklighet som lärare ska kunna bli lektorer.

Tidigare har lärare som velat göra karriär eller öka sin lön varit tvungna att antingen söka sig utanför skolans värld eller bli rektorer. Det har varit ett enormt resursslöseri. Tanken med detta statliga stöd och de nya karriärvägarna är att de bästa lärarna också ska kunna göra karriär i klassrummet – där de gör mest nytta för att förbättra resultaten.

I princip alla skolformer ska kunna höja sina lärarlöner med detta stöd, det handlar om förskolor, grundskolor, specialskolor, sameskolor, gymnasier, särskolor, komvux och även SFI, Svenska för invandrare. Detta är viktigt eftersom bra lärare behövs i hela skolväsendet.

Vi från Folkpartiet liberalerna har länge varit övertygade om att lärarlöner är avgörande för att locka duktiga och engagerade studenter till läraryrket. Vi har gjort vad vi kunnat i kommuner lokalt. Med detta stöd har vi fått ytterligare råg i ryggen att fortsätta driva på för bättre löner till våra lärare. Och om ett par år kommer vi förhoppningsvis att kunna skörda de första frukterna av detta arbete, i form av fler duktiga sökande till lärarhögskolorna.

Även om effekterna på skolresultaten kommer att dröja, så har vi i och med detta gjort en viktig markering. Vi tror på lärarnas betydelse och vi vet att värdera den.

Hans Backman (FP)
Riksdagsledamot från Gävleborg

Annons
Annons
Annons