Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tala klarspråk

Annons

I slutet av förra året fattade domstolen ett beslut som i praktiken dömer ut svensk arbetsrätt. Effekten av det är att vi i dagsläget har en situation där svenska kollektivavtal inte gäller för utländska företag på den svenska arbetsmarknaden. Domstolen har med det öppnat för lönedumpning i hela Europa.

Ett problem som kan uppstå är att utländska företag kan, förutom lägre löner, konkurrera med villkor sämre än kollektivavtal, eftersom kollektivavtalen reglerar bättre anställningsvillkor än lag. Det uppstår då så kallad villkorsdumpning.

Arbetsmarknadsminister Littorin har tidigare sagt att han vill värna om den svenska modellen. Nu är det upp till bevis. Den borgerliga regeringen måste agera för att försvara den svenska modellen och garantera att både svensk och utländsk arbetskraft som arbetar i Sverige får samma villkor.

Tyvärr verkar det inte som att det kommer att bli så. Tvärtom. Regeringen tycks utgå från att domen är korrekt. Det märks inte minst i de direktiv som utredningen rörande Lavaldomen har fått av regeringen.

Utgångspunkten tycks vara hur den svenska modellen ska anpassa sig till EU. Vi tycker att det borde vara tvärtom.

I princip kan man tolka Lavaldomen på två sätt. Dels som att domen dömer ut den svenska modellen och dels att den fria rörligheten är viktigare än löntagarnas rättigheter. Om Lavaldomens fulla effekt slår ut kommer det att få förödande konsekvenser på hela den europeiska arbetsmarknaden, där lönedumpning blir den tydligaste effekten.

Den fria rörligheten är viktig, men den får inte ske på bekostnad av arbetarnas rättigheter.

Både Byggnads och socialdemokraterna är övertygade om att den svenska modellen på arbetsmarknaden har framtiden för sig.

Genom att försvara den svenska arbetsrätten motverkar vi social dumpning i hela Europa.

Alla vet vad vi inom arbetarrörelsen tycker. Nu är det dags för den borgerliga regeringen att tala klarspråk.

Kommer de att försvara den svenska modellen eller acceptera lönedumpning?

Roger Hedblom,

ordförande

Byggnads avdelning 26 Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons