Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockarna – en vredens druvor 2012

Nu är de här, bärplockarna. Från Östeuropa och Fjärran Östern söker de sig till oss för att tjäna några usla kronor på de blåbär och lingon, som i bästa fall finns att hitta.

Annons

Välkomna är de bara av bäruppköparna – och i andra hand av oss syltköpare. Markägarna är upprörda över nerskräpade övernattningsplatser och spridda toalettbesök bland buskarna. Kommunerna, som tvingas rensa upp på lägerplatserna, älskar dem inte heller.

Dessa bärplockande invandrare hör, tillsammans med traffickingflickorna, till de mest utnyttjade människorna i Europa. Skamligt kan tyckas, men vi gör ändå ingenting åt saken.

Nu är förstås företeelsen med utnyttjade invandrare knappast något nytt.

En utomordentligt bra, konstnärligt högklassig skildring av företeelsen skapades av den amerikanske, samhällskritiske författaren och Nobelpristagaren John Steinbeck vars roman Vredens druvor levande beskriver hur fattiga bönder från Oklahoma för sin utkomst skull tvingas iväg till Kalifornien, där de skamligt utnyttjas av plantage-ägarna till druv- och fruktplockning.

Romanen gavs ut 1939 och filmades redan året därpå av John Ford. Den överföringen från ett konstnärligt medium till ett annat är ett av inte alltför många lyckade försök i filmhistorien.

Steinbeck fick 1962 Nobelpriset i litteratur, kanske främst för den 23 år tidigare utgivna Vredens druvor. Ford i sin tur erhöll Oscarstatyetten för bästa regi för sin filmversion av Steinbecks roman.

Ämnet i verken är alltså högst aktuellt, även om de utnyttjade i dagens USA främst kommer från Mexiko.

I Sverige har vi alltså bärplockarna från Östeuropa, vilkas tillvaro ännu inte har fått någon konstnärligt utformad vittnesbörd som kan öka vår förståelse för deras situation.

Dock kan man väl sätta sig in i de utnyttjades tillvaro genom att ta del av Steinbecks respektive Fords verk. Båda finns att köpa på nätet för 49 respektive 149 kronor.

Det är väl använda pengar att utnyttja några av de regntunga dagar sommaren 2012 är fylld av.

Per Falk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons
Annons
Annons