Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan den vilda laxen tas tillvara i Dalälven

Laxen stiger i Dalälven.

Sant å sagt. Den gör det, men inte längre än till fångstminan vid Kungs- ådran.

Annons

Den töms varje vardag klockan 08.00. Fisken transporteras sedan i ett rör för att sorteras.

En del sparas till avel, en del går direkt till avlivning, och de som är vilda märks med en ”tagg” och transporteras ut till älvens utlopp.

Men om de kommer upp en gång till. Synnerligen naturligt för en havsvandrande lax. Men då väntar en obehaglig överraskning, den vilda laxen, för övrigt rödlistad avlivas!

Detta att SLU:s institution för akvatiska resurser – som fiskeriförsöksstationen ligger under – bedriver, i mina ögon, ytterst tveksam hantering av de sista resterna av den rödlistade vilda laxen. Kan detta vara rätt, frågar jag mig.

Jag har ett förslag.

Lyft den vilda laxen över dammen och låt den vandra vidare upp mot Båtforsområdet.

Det första kraftverket laxen kommer till, Lanforsen, har en fungerande laxtrappa uppströms.

Efter det kommer Båtforsområdet. All information man kan få fram visar att det är där merparten av all naturlig reproduktion av lax tidigare ägt rum. Ge den vilda laxen från Dalälven chans att reproducera sig på naturligt sätt. Det är faktiskt enligt vattendirektivet också.

Är detta ett orimligt krav? Varför ska vi vänta?

Sedan måste SLU bättre anpassa hanteringen av fisket vid minan. Vet man att det finns risker att fisken skadas vid hanteringen, får man bygga om, förbättra den.

Att sedan påstå att fisk inte får transporteras uppför vattensystemen på grund av smittorisk. Detta argument håller inte.

Det förekommer redan i dag att fisk transporteras uppför vattensystemen. Nu är det verkligen dags att tänka nytt. Varför detta inte kan utföras i Dalälven ser jag som ett synnerligen märkligt beslut.

Jag uppmanar fiskeriförsöksstationen i Dalälven att verkligen seriöst nu starta att ta till vara på den vilda laxen i Dalälven.

Då genom att låta den reproducera sig på laxars vis, till börja med i Båtforsområdet.

Älvräddarna Uppland/ Göran Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons
Annons
Annons