Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är de löften ni ger oss värda?

/

Annons

Vi pensionärer är förbannade. Nu är det två år till nästa val som äger rum 14 september 2014. De politiska partierna gör nu i budgetarbetet sina utfästelser och redovisar vilka åtgärder som de anser angelägna i det svenska samhället. Av de politiska partierna är det bara ett, KD, som anser det angeläget att förändra skatten för oss pensionärer. Något som verkligen oroar oss. Är det så att de politiska företrädarna inte förstår oss pensionärer, när vi vill ha en skatt som är lika för oss som lever på innehållen lön, pension, och våra tidigare jobbarkompisar. En skatt, lika för alla med samma bruttolön/pension.

I dag får en pensionär med 15 000 i pension/uppskjuten lön, som utbetalas månadsvis, betala 340 kronor mer i skatt än den som jobbar och har motsvarande lön. En situation som för oss PRO:are är helt oacceptabel.

Som pensionärer söker vi nu bland de politiska partierna de som ser oss pensionärer, som jämställda/likvärdiga med de som ännu inte nått åldern som pensionär. Vi vill se oss som likvärdiga med landets löntagare och fullständigt jämställda inför de av regering och riksdag beslutade och fastställda skattetabellerna.

Det inser varje person i Sverige att skatten ska vara lika för alla och en- var, med hänsyn tagen till inkomsten/pensionens storlek. De enda som inte förstår detta grundläggande rättvisekrav tycks vara våra politiker.

Inför det nuvarande budgetarbetet används som försvar, för att inte justera skattetabellerna, att pensionerna för det kommande året, 2013, kommer att höjas med dryga 4 procent. Men då måste man, även som politiker, komma ihåg, att pensionen 2009–2011 sänktes med 1 075 kronor för den som hade en månadspension på 15 000 kronor. Höjningen kommande år innebär att 15 000-kronorspensionärens förlust framgent i tiden blir 500 kronor i månaden. Och därtill då den högre skatt han måste betala än de andra som har motsvarande inkomst. Nu är det verkligen tid för er i de politiska partierna att ta en allvarlig funderare över den förda skattepolitiken. Är det er, oavsett vilket parti ni företräder, avsikt att fortsättningsvis beskatta oss pensionärer hårdare än löntagarna?

Är det så att vi pensionärer i den kommande valrörelsen ska översköljas med löften om förändringar för att återställa balansen i skatteskalorna mellan lön och uppskjuten lön, som pensionen är, av de politiska partierna och dess företrädare för att sedan, som nu, bli svikna, känna oss lurade och bedragna. För ni politiker, i alla partier: Vad är de löften ni ger oss värda? Som vid föregående val, ingenting! Eller?

Gert Berlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons
Annons
Annons