Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem bestämmer vilken sport som är intressant?

Annons

År efter år får damidrott mindre utrymme än herrarna, varför ser det ut så ?Även i denna tidning så lyser det igenom att damidrott är mindre intressant för läsarna, varför är det så ?

Ett tydligt exempel är när de som skriver om idrott i denna tidning väljer att ha direktrapportering från diverse lagidrotter utövade av män, samtidigt så får damidrotten nöja sig med Mittmedias textrobot.

Ta GGIK:s allsvenska herrlag i innebandy, där tidningen gång efter annan direktrapporterar på hemsidan medans Strömsbro IF:s allsvenska damlag får nöja sig med en textrobot efter match. Vad är skillnaden på dessa allsvenska lags nyhetsvärde?

Att denna anrika tidning fortfarande lever i 30/40-talet är för mig en gåta, borde inte Arbetarbladet gå i bräschen för att alla ska var lika mycket värda och lika mycket uppmärksammade ?Dags att ta sitt ansvar och behandla alla lika oavsett kön.

Till skillnad mot GGIK:s herrlag ligger Strömsbros damer på kvalplats till SSL.

Stolt förälder till dotter

Svar:

Vad som är intressant och vad vi ska satsa på och skriva om/bevaka är vi själva som bestämmer – med stöd av digital trafik.

 

Att damidrotten får mindre och mindre utrymme jämfört med herridrotten håller jag inte med om överhuvudtaget. Jag skulle snarare säga att det är precis tvärtom; damidrotten och medierna tar hela tiden steg åt rätt riktning. Men vi jobbar så klart hela tiden på att bli ännu mer jämställda i vår rapportering.

 

Mittmedias textrobot finns inte till för att ersätta journalistiken. Den fungerar bara som en service till våra läsare; att snabbt få reda på hur en match har slutat. Det har inte med jämställdhet att göra, för vi kan sätta in roboten på vilka serier vi så önskar.

 

Vi jobbar hela tiden med att värdera och prioritera – utifrån ett läsarperspektiv. Det som det snackas om på stan, där ska vi vara och rapportera. Det vill säga stå för en journalistik som berör och engagerar. Samtidigt står sportredaktionen i Gävle, där fem sportjournalister arbetar, alltid inför dilemmat att vi inte kan skriva om allt hela tiden. Vi har inte de resurserna.

 

Inför den här säsongen valde vi att ta ett litet större grepp runt GGIK, och ett lite mindre kring Strömsbro. Det stämmer att båda spelar på näst högsta nivå i svensk innebandy. Huruvida det är rätt eller fel går så klart att diskutera i efterhand – men det vi har sett är att draget kring GGIK är relativt stort.

 

När jag svarar på denna insändare leder Strömsbro serien, och det är i allra högsta grad rimligt att vi kommer att följa laget lite närmare mot våra läsare så här i slutet av säsongen när laget är ”hett”.

 

Rikard Bäckman

Nyhetschef Sport

 

LÄS fler insändare här

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons
Annons