Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholens bakgård

Annons

Tomas Rudin var förmodligen för väldigt många svenskar utanför Stockholm fullkomligt okänd före onsdag. Stockholms oppositionsborgarråd som klev in på Systembolaget i Farsta och snattade en flaska whisky, och igår blev rikskänd på grund av detta, eftersom Stockholmsmedia ansåg det hela vara en nationell angelägenhet, värdig att toppa såväl Aftonbladets som DNs webbsidor med.

Och det var onekligen konstigt att en lokal företrädare för Socialdemokraterna, med en årsinkomst på över en miljon gick in på ett Systembolag, stal en flaska whisky och betalade för två flaskor alkoholfritt. Fast fullt rimligt, eftersom Tomas Rudin senare under onsdagen gick ut i media och berättade att han har alkoholproblem. Knappast det lättaste att dela med sig av på Sveriges största nyhetsplatser.

Att Tomas Rudin är alkoholist var dock av lika litet riksintresse som att han snattat whiskey för 500 kronor. Men eftersom svenska medier är Stockholmsfixerade ansågs Tomas Rudins snatteri vara värdigt rapportering av samma magnitud som om självaste statsministern snattat. Lena Melin på Aftonbladet kommenderades ut att analysera det hela redan tidigt i rapporteringen, vilket är svårt, givet att det inledningsvis handlade om a) en för många svenskar okänd politiker i Sveriges största småstad Stockholm, b) snatteri för ett belopp av 500 kronor och c) det hela framstod som en personlig tragedi. Men eftersom hastighet är viktigt i dagens debatt, tyckte Lena Melin till om det oanalyserbara.

Vad som förvånar med onsdagens rapportering kring Rudin är dock de burdusa, osmakliga, illvilliga, fördömande och i grunden djupt motbjudande kommentarer, även efter det att Rudin berättat att han är missbrukare.

Göran Hägglunds pressekreterare Johan Ingerö undrade exempelvis på Twitter i samband med att snatteriet blev känt, om det är nu den röda webbsidan Alliansfritt byter namn till Alkoholfritt. Ett anmärkningsvärt uttalande från en inflytelserik individ inom Kristdemokraterna, inte minst givet det faktum att Kristdemokraterna genom åren varit en av den restriktiva alkoholpolitikens och därmed också folkhälsans främsta förkämpar.

En fråga som är lätt att sympatisera med Krisdemokraterna rörande.

Eftersom en restriktiv alkoholpolitik är en viktig solidaritetsfråga som handlar om att hjälpa varandra till ett samhälle där så få som möjligt av oss hamnar på alkoholens bakgård.

Annons
Annons
Annons