Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en kvinnosatsning

Så har de äntligen enats. Alla 14 LO-förbund, om ett och samma krav inför kommande avtalsrörelse. Det blir en låglönesatsning, eller om vi ska vara ärliga: en kvinnosatsning.

Annons

Förra gången LO-kollektivet skulle enas sprack det, på grund av kvinnopotterna som IF Metalls dåvarande ordförande Stefan Löfven gjorde tummen ned till.

Nu gör till och med IF Metall tumme upp. Det är en efterlängtad tumme.

För det förslag de 14 förbunden enats om, är en kvinnosatsning – på riktigt.

För det första: Alla som tjänar under 25 000 kronor i månaden ska få en löneökning i kronor, samtidigt som alla som tjänar över 25 000 kronor i månaden som vanligt får sin löneökning i procent. Riktmärket är industriarbetarnas lönepåslag. Det betyder att om industriavtalet ger två procent i löneökning garanteras alla anställda en löneökning på 500 kronor i månaden. Exempel; den som tjänar 18 000 kronor i månaden skulle om löneökningen hade satts i procent fått 360 kronor i lönepåslag, men får alltså nu i stället 500 kronor. Samtidigt får den som tjänar 28 000 kronor i månaden sin procentuella ökning, vilket ger 560 kronor i lönepåslag. Det här innebär att lönespridningen saktar ned. De ökade klyftorna eskalerar inte i samma takt. Det är en jämställdhetssatsning så väl som jämlikhetssatsning. För längst ned på stegen befinner sig oftast kvinnor.

För det andra: LO föreslår en ny avtalsförsäkring för alla anställda som är föräldralediga. Tio procent av lönen läggs på föräldraförsäkringen under 180 dagar per barn och per förälder. Det betyder i korthet att LO är tuffare och radikalare än det socialdemokratiska partiet. LO driver på för en förändrad syn på föräldraskapet. En syn som säger att mamma och pappa är lika viktiga. Där socialdemokraterna föreslår en tredelad föräldraförsäkring är LO:s inriktning en tvådelad. Och det är en riktig kvinnosatsning. För det är just i samband med föräldraskapet som kvinnorna hamnar på efterkälken i inkomst. Arbetsgivarna är så säkra på att det just är mammorna som ska vara hemma med barnen att de inte vågar satsa på kvinnor i barnfödande ålder. Männen oroar de sig inte ett dugg för. Det här vet alla som sysslar med avtalsfrågor och lönestatistik, trots detta vågar alltså inte det socialdemokratiska partiet driva frågan om en tvådelad föräldraförsäkring. Därför är det hatten av för LO-ledningen som vågar driva på.

Men, det är inte bara de lågavlönade kvinnorna som är måltavlan för det enade LO-förslaget. Oron är att Sverige ska följa utvecklingen i det krisande Europa, där det blir allt vanligare med så kallade "working poor", det vill säga, människor som jobbar heltid, men som ändå lever i fattigdom. En utveckling där vi inte får hamna, menar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Han har sina förbundsordföringar med sig. "Vi står mer eniga än på länge", säger han. Det är verkligen på tiden. För det är svårt att förändra ensam. Tillsammans är chanserna så mycket större. Undertecknad ser redan fram emot avtalsrörelsen 2013.

Annons
Annons
Annons